Mintaprogram

2023.09.22. 17:30

A legszegényebbeken segítenek a szociális naperőművekkel

A legszegényebb családok téli fűtéséhez nyújtanak támogatást a szociális naperőművek működéséből származó bevétellel. Tiszabőn helyezték üzembe az első ilyen létesítményt, nemrégiben a Somogy vármegyei Lakócsán kezdte meg működését a második, a közeljövőben pedig Tolna vármegyében Értényben, Páriban és Magyarkeszin lesz szociális naperőmű.

Révészné Hanol Erzsébet

Tolna vármegyében három településen létesítenek a lakócsaihoz hasonló napelemparkot. Fotó: Majoros Árpád Csaba/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szociális naperőművek létesítésével és azok bevételével támogatja a legszegényebb családok téli fűtését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az első ilyen létesítményt 2020-ban Tiszabőn helyezték üzembe, nemégiben pedig a Somogy vármegyei Lakócsa határában kezdte meg működését egy újabb szociális naperőmű.

A Felzárkózó települések program részeként a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat. Tolna vármegyében három településen: Értényben, Páriban és Magyarkeszin – írják a programról kiadott a sajtóközleményben.

A mintaprogramban jellemzően kisgyermekes családok kapják meg a létesítmény által termelt bevételt. A támogatás összegét havonta elosztva előre fizetős mérőórákra töltik fel a fűtési idényben. Ez nagyjából egy szoba elektromos fűtésére ad fedezetet. Lakócsa közelében egy egyhektáros területen 1011 napelem összekapcsolásával kialakított kiserőmű már megkezdte a termelést, éves árbevételéből mintegy 100 kisgyermekes család részesülhet támogatásban az előttünk álló időszakban.

A Felzárkózó települések program energetikai szakterületének koordinálásával a további helyszíneken is elkezdődött a hasonló beruházások előkészítése. Az európai uniós forrásokból a következő hónapokban megépülő naperőművek összesített teljesítménye 12 500 kilowattpeak. Ez a számítások szerint mintegy kétezer hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatását teszi lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban.

A naperőművek által termelt energia ára egy országos alapba kerül, az összeg felhasználására pedig pályázatot írnak ki. A támogatást a Felzárkózó települések programban nevesített háromszáz legszegényebb település családjai kérelmezhetik a programot megvalósító segítő szervezetek közreműködésével.

Az érintett településeken több mint nyolcvanezer háztartás található, ezek közül 13 600 ingatlan csatlakozik előrefizetős mérőórával a hálózatra. Az előrefizetős mérőórás fogyasztási helyeken nem képződik adósság, nincs kifizetetlen számla, a mérőórákra feltöltött egyenleg pedig célzott, másra nem fordítható támogatást nyújt az érintett családoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában