Avató

2023.09.24. 12:32

A magyarságot, az összetartozást és a megmaradást szimbolizálja a székelykapu

Kincsünk a gyermek! Ez olvasható azon a székelykapun, amelyet szeptember 23-án avatott fel Potápi Árpád János a felvidéki Nagycétényen.

Vizin Balázs
A magyarságot, az összetartozást és a megmaradást szimbolizálja a székelykapu (beküldött kép)

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a dombóvári térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a Kárpát-medence legészakabbi magyar nyelvszigetén, ráadásul szórványvidéken kerülhetett ma sor egy olyan jelkép átadására, amely a magyarságot, az összetartozást és a megmaradást szimbolizálja. 

Köszönet illeti a kezdeményezésért a Zoboralja Kht.-t és a helyi Csemadok Tiszta Forrás Alapszervezetét, valamint Datki Sándor zabolai faragóművészt! Az átadó fényét az Ismerős Arcok énekese, Nyerges Attila fellépése emelte, aki a Nélküled című dalt adta elő. Az évek során a székelykapukhoz hasonlóan, a Manócska óvoda is a zoboraljai magyar közösség megmaradásának és összetartozásának jelképévé vált. 

– Büszkeséggel tölt el, hogy a 2020-ban átadott intézményben a kezdeti 14 fős létszám alig 3 év alatt 39 főre emelkedett. A magyar kormány részéről hiszünk abban, hogy az anyanyelvi oktatásnak megtartó ereje van, így hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy a Kárpát-medencében és világszerte minden magyar gyermek számára elérhetővé tegyük a minőségi anyanyelvi oktatást – emelte ki Potápi Árpád János.

– Arra kérek minden felvidéki magyart – folytatta –, hogy szeptember 30-án vegyenek részt a parlamenti választásokon. A magyar közösség az elmúlt évben a megyei és helyi önkormányzati választások alkalmával már bebizonyította, hogy képes az összefogásra és a közös cselekvésre. Ismételjék meg azt a sikert, amelyet akkor elértek!

Tegyenek róla, hogy szeptember 30-a után a felvidéki magyarságnak ismét legyen érdekképviselete a parlamentben! – tette hozzá a facebook oldalán megjelent bejegyzésben a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában