Hajdan

2023.09.17. 15:08

A szakcsi szüreti felvonuláson hintón és fogaton járták körbe a községet

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A szakcsi szüreti felvonuláson a kisbíró vidám rigmusokkal szórakoztatta a közönséget. Fotó: Glaub Róbert

25 ÉVE Ödömér, a gólya történetét közölte a Tolnai Népújság 1998. szeptember 17-i száma. „Belecska fő utcáján, egy villanydúc tetején négy gólyafióka jött világra. A szigorúan a természet kódolta nevelési programmal felvértezett mama egyet kidobott a fészekből, nyilván hármat is elég volt etetni. A dúccal éppen szemközt lakó Borbély Mihály felvette az esetlen gólyát, és felnevelte. Ödömért – mert így hívják az állatot – az egész falu ismeri. Az autósok jobbára lefékeznek, ha urasan átsétál az aszfalton. Repülni megtanult, van úgy, hogy elszáll Pincehelyig, ahhoz azonban nem erősödött meg eléggé, hogy délebbre vonuljon. Ebédidőben hazamegy, s meglehetősen erőszakos hanghordozással adja tudtára a háziaknak: éhes.” 

25 ÉVE „vandál rongálás történt a nagydorogi római katolikus temetőben” – közölte a Tolnai Népújság 1998. szeptember 23-i száma. „Ismeretlen személyek tíz családi sírt rongáltak meg, feltehetően szeptember 9-én, vagy az azt megelőző éjszakán. A fekete gránit és a márványtáblákat lefeszítették a kripták fedőlapjairól, más sírokról alumíniumból, rézből és műkőből készült kegytárgyakat – virágtartókat, galambokat, kereszteket – törtek le. A rendőrség lakossági bejelentéseket követően nyomozást rendelt el. Vélhetően a közelgő halottak napja az elkövetők indítéka, hiszen ilyenkor nagy a kereslet az ilyen tárgyak iránt. A tettesek aranytárgyak után is kutattak, erre utal a kripták fedőlapjainak elmozdítása.”

25 ÉVE „a szakcsi szüreti felvonuláson 14 hintón és fogaton járták körbe a községet a népviseletbe öltözött fiatalok és gyerekek” – tudósított az eseményről a Tolnai Népújság 1998. szeptember 21-i száma. „A hímzett abroszokból és ágyterítőkből készített díszkapuknál megállva Tobak Szabolcs kisbíró vidám rigmusokkal szórakoztatta a nagyszámú közönséget, majd táncbemutató következett.  Este közel százötvenen mulattak a szüreti bálban a Gold együttes zenéjére.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában