Balesetek

2023.09.02. 15:40

Az fizet, aki kidöntötte a villanyoszlopot

Egy átlagos kisfeszültségű oszloptörés helyreállítása egymillió forint, egy középfeszültségű oszlopé jelentősebb, mintegy kétmillió. Ha közlekedési baleset miatt rongálódik egy villanyoszlop, a károkozónak kellene vállalni ezt az összeget.

Révészné Hanol Erzsébet

Kisdorogon múlt héten döntött ki egy autós egy villanyoszlopot, miután elvesztette az irányítását a jármű felett (Fotó: Police.hu)

Több villanyoszlop döntésről beszámoltunk az elmúlt napokban. Legutóbb pénteken történt ilyen baleset, amikor egy villanyoszlop betongyámjának csapódott egy Suzuki Faddon. Vasárnap pedig egy ittas sofőr okozott így kárt, aki gyorsan hajtott, ráadásul lopott autóval és még vezetői engedéllyel sem rendelkezett. Múlt hét csütörtökén Kisdorogon látta kárát egy villanyoszlop egy sofőr figyelmetlenségének, miután a nő elvesztette az uralmát a jármű felett, áttért a szemközti sávba, majd az útról lesodródva egy felsővezetéket tartó betonoszlopnak ütközve állt meg.

A történtek kapcsán arról érdeklődtünk az E.ON Hungária Zrt.-nél, hogy ilyen esetekben mire számíthat a vétkes sofőr. Kedves Brigitta, külső kommunikációs szakértő elmondta, hogy végső soron a károkozónak kell megfizetnie a költségeket. Ha van biztosítása, akkor a biztosítója felé nyújtják be a helyreállítás költségeiről készült számlát, ha nincs, akkor a károkozó felé. Amennyiben a károkozó személye nem ismert, úgy a rendőrségtől kérnek adatszolgáltatást, illetve a biztosítók szövetségéhez tudnak még fordulni, vagy az E.ON kénytelen vállalni a költségeket. Egy átlagos kisfeszültségű oszloptörés helyreállítása egymillió forint, egy középfeszültségű oszlopé jelentősebb, mintegy kétmillió – tette hozzá Kedves Brigitta.

Azt is elmondta, hogy egy vármegyényi területen évente átlagosan 10 középfeszültségű és 20 kisfeszültségű oszlop törik ki, jellemzően közlekedési balesetekből, többnyire gyorshajtásból eredően. Kisebb arányban mezőgazdasági vagy egyéb munkagépek okozzák a problémát. Közlekedési balesetben legtöbbször kisfeszültségű oszlopot törnek ki, a középfeszültségű oszlopokat inkább a mezőgazdasági munkagépek szántják ki, vagy vezetékszakítással együtt törik ki, például autópálya építéseknél a földmunka gépek.

A helyreállítás kisfeszültségű oszlopoknál átlagosan 5-6 órát vesz igénybe. Oszloptörés esetén az élet- és vagyonbiztonság az első, amit először az érintett vezetékszakasz feszültségmentesítésével biztosítanak. A további balesetek megelőzése érdekében a kitört oszlopot rögzítik, ha az még nem dőlt el a földre, illetve eltávolítják az útra, járdára került sérült elemeket, hogy a forgalmat biztosítani lehessen. Ezt követően cserélik a sérült hálózati elemeket, és rögzítik a károkozó adatait, ha ő még a helyszínen tartózkodik.

Idén eddig 9 kis- és középfeszültségű oszloptörés történt Tolna vármegyében: Szekszárdon, Bátán, Pörbölyön, Hőgyészen és Dombóváron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában