Lovagi zarándoklat

2023.09.30. 18:47

Bátától Mohácsig meneteltek a lovagok

A Mohácsi csata 500 éves évfordulójára készülve évente lovagi zarándoklatokat tart a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány a Báta–Mohács útvonalon.

Teol.hu

A Mohácsi csata 500 éves évfordulójára készülve évente lovagi zarándoklatokat tartanak (Beküldött fotó)

Az első zarándoklatot nyár végén rendezték meg, főszervezője a bajai születésű Zsolnai Gábor, a Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány kurátora, valamint a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző Egyesület vezetője volt.

A tervek szerint évi rendszerességgel valósul meg a kemény túra, egészen a fél évezredes évfordulóig, azaz 2026-ig. Az Első Lovagi Zarándoklatot több bajai hős is teljesítette, köztük volt négy fő a Dél Lovag Hagyományőrző Sportegyesület tagjai közül. Gyulánszky Milán elnök, szablyavívó edző a túráról számolt be hírportálunknak.

– Valójában ez egy tisztelgés a mohácsi csatában elesett hősök előtt. A zarándokút felért egy teljesítménytúrával, 26 kilométert tettünk meg, erőltetett menetben, korabeli, középkori fegyverzetben, viseletben, az utolsó szakaszon néhányan páncélban – mondta a bajai lovag. Ehhez társult a 38 fokos hőség azon a napon. A lovagok Bátán, egy szentmisén vettek részt, ezután elindult a menet Mohácsra. Mentében, csizmában, korhű fegyverekkel meneteltek, zarándokoltak a mai lovagok. A férfiak mellett nők is részt vettek a túrán, köztük egy bajai hölgy is teljesítette a távot. A terep nagy része lejtős, emelkedős, löszös talaj volt. Szinte végig a tűző napon haladt a menet. Közel hat órát gyalogoltak a lovagok a nyári melegben.

A teljes cikket a baon.hu oldalon olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában