Fórum

2023.09.20. 11:30

Civilek munkáját segítik a pályázatok

Civil szervezetek vezetői, tisztségviselői töltötték meg kedden, késő délután Szekszárdon a vármegyeháza dísztermének széksorait. A Dunamenti Polgári Egyesület, mint a Tolna Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa szervezésében, a „CIVIL INFO – NEA 2024” című országos tájékoztató sorozat részeként, a szervezetek támogatásáról, a számukra kiírt pályázatokról szóltak előadások.

Szepesi László

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (Fotó: Mártonfai Dénes)

A fórumon, melyen részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Zsikó Zoltán, a Tolna Vármegyei Önkormányzat közgyűlési alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Méltatva a civil szervezetek tevékenységét, elmondta, hogy a vármegyében dolgozó mintegy másfélezer ilyen szervezet sokat tesz a településekért, az ott élőkért. Fontos szerepet töltenek be a társadalmi és helyi problémák kezelésében, kiemelkedően fontos a közjóért folytatott tevékenységük is. Hangsúlyozta tevékenységét a Dunamenti Polgári Egyesületnek, amely összefogja a vármegyében mintegy hétszáz civil szervezet munkáját, segítve a hatékony együttműködést.

Köszöntötte a résztvevőket Szekszárd Önkormányzata nevében Gyurkovics János alpolgármester, majd dr. Horváth Kálmán főispán megnyitotta a tanácskozást. Egy, a civil munka eredményét tükröző történetet említett. Arról beszélt, hogy a Szent Vér hagyomány Bátán idén a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe felvétetett. Ennek előzménye az volt, hogy Bátán néhányan létrehoztak egy alapítványt, s tagjai a település lakóival összefogva elérték, hogy a hajdan szinte romos templomból mára gyönyörű kegyhely lett. Fellendült a vallási turizmus, s mindezt úgy összegezte, Báta felemelte a Szent Vér hagyományt, s az pedig felemelte Bátát.

A fórumon ezt követően Szalay-Bobrovniczky Vince a civil szervezetek munkáját segítő pályázatokról beszélt. Elmondta, a mostani országjárást azért tartják, mert van két két új pályázat is. Az egyiket már kiírták, ez a 4,8 milliárdos Város Civil Alap, amelyre öt kategóriában lehet pályázni. Ingatlanra 9 millió a határ, gépkocsira, eszközre 7-7 millió forintig, programokra és kommunikációs keretre 11 millió forintig lehet jelentkezni. Ez a pályázat október másodikán zárul, és aznap megnyílik a másik, a NEA, a Nemzeti Együttműködési Alap nagy pályázata, amely az idei 11 milliárdos forráshoz képest jövőre 14 milliárd lesz. Alapvetően a pályázati rendszerben nagy változások nincsenek, mondta, csupán kisebb célszerű változtatások. Egyszerűsítenek az elszámolásokon, és az egyszerűsített támogatási keret a korábbi 350 ezer forint helyett 400 ezer lesz.

Említette, hogy Tolnában jelentős volt a pályázati kedv, idén a keretből 700 millió forintot lehívtak. Elmondta azt is, hogy a Város Civil Alap pályázata kevésbé bürokratikus, azt hamar elbírálják, a NEA pályázatairól padig jövő év elején születhet döntés. Ott a pénzt március környékén utalják, s azzal 2025 közepéig kell elszámolni.

A fórumon részt vettek a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai, akik a pályázatok részleteivel kapcsolatban adtak tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában