Teol.hu podcast

2023.09.17. 20:44

József Attila életének kutatója középiskolásként nem kedvelte a költőt

Fő kutatási területe József Attila élete, munkássága. Ehhez képest középiskolásként egyáltalán nem rajongott érte. Elidegenítette őt az a munkásmozgalmi, „egyenruhás” kép, amit róla ekkoriban kialakítottak.

Szeri Árpád

Horváth Béla professzor (balra) Gyurkovics János alpolgármestertől a Szekszárd díszpolgára címet veszi át. (Fotó: Kiss Albert)

Prof. dr. Horváth Béla egyetemistaként ismerte meg azt a költőt – hol másutt, mint Szegeden, a József Attila Tudományegyetem hallgatójaként –, akit azután egy életre megkedvelt. Eddig nem kevesebb, mint nyolc kötetet szentelt a költő zseninek. Professzor emeritus dr. Horváth Béla, a PTE KPVK korábbi dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia doktora nemrég elnyerte a Szekszárd díszpolgára címet.

Ebből az alkalomból készült vele szerkesztőségünk stúdiójában az a beszélgetés, melyben számos életrajzi érdekességről is szó esett. Bár a lexikonok szinte kivétel nélkül Bogyiszlót jelölik meg születési helyeként, a napvilágot nem ott látta meg. Ezt a kiigazítást is megtette a teol.hu podcast műsorában. Miután az irodalom mellett elvégezte az orosz szakot is, leningrádi, moszkvai tanulmányútjáról is közreadott néhány meglepő adalékot. Ma már bármennyire is hihetetlennek tűnik, a hetvenes évek Szovjetuniójában huligánnak nézték a későbbi, nagy tekintélyű tudóst.

Aki egyébként máig nagy kedvelője az Animals, avagy a Rolling Stones zenéjének. Prof. dr. Horváth Béla ugyan nyugdíjas, de ez nem jelenti azt, hogy felhagyott a tanítással. Jelenleg is oktat, vendégprofesszorként irigylésre méltóan kellemes, külországi helyszíneken is, úgy mint például Krakkóban avagy Firenzében. József Attila mellett Illyés Gyula személye is foglalkoztatja, megyénk nagy fiáról is készített könyvet és hamarosan megjelenik a folytatás is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában