Avató

2023.09.16. 20:17

Két új taggal bővült az Alisca Borrend (galéria)

A Szekszárdi Szüreti Napok szombati programsorozatában szerepelt a Borrendi avató, az Alisca Borrend két új taggal bővült, akik kiállták a próbát: Dr. Máté Andrea, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztika Tanszékének vezetője és Horváth István Attila, az Alisca Borászat alapítója.

Brunner Mónika

Módos Ernő, Horváth István Attila és dr. Máté Andrea

Fotó: Kiss Albert

Ha létezik erőteljes tradíció a Szekszárdi Szüreti Napokon, akkor a Borrendi avató az. Számot kell adni a tudásról, vizsgán kell átmenni, milyen a hegy leve, milyen eszközt használnak szüretkor. Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere a Béla király téri szabadtéri színpadon köszöntötte a magyarországi borrendeket, a borrendek képviselői egy-egy mondatban bemutatkoztak a közönségnek: a székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borrend, a Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend, Szomszédvár Villány, Kelet-Balatoni Borrend Balatonkenese, Kiskunhalasi Borrend, Mathiász János Borrend Kecskemét, Pannon Császári és Királyi Borlovagrend Sümeg, Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend képviseletében bemutatkozott a Borkirálynőjük, Pannonhalmi Szent Márton Borrend és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, Szűcs Zoltán.

Elmondta, a legfontosabb dolog, hogy ma a bort ünnepeljük, de ünnepeljük az Alisca Borrendet is, amely évről évre megszervezi ezeket a rendezvényeket. Bejelentette, hogy a harmincötödik évfordulóját ünneplő Alisca Borrendnek emlék díszszalagot adományoztak.  

A hagyományokhoz híven az Alisca Borrend két borrendi tagot avatott fel. A ceremóniamester vezette le az avatási ceremóniát. Ahhoz hogy tagjok lehessenek, ki kellett állniuk a próbát. Dr. Máté Andrea és Horváth István Attila három próbán vett részt. 

A régi eszköz felismerése próbán Dr. Máté Andrea felismerte a gyertyatartót, amely hegyes végét a pincefalba könnyen be lehet szúrni. Horváth István Attila pedig a kotyogót, amelyet a borban keletkező széndioxid eltávolítására használtak. Ezután mindkettőjüknek egy pohár bort kellett szívniuk a kishordóból, majd fel kellett ismerni két bor közül, hogy melyik a szekszárdi bikavér. Mindhárom próbán sikeresen átmentek. 

Az Alisca Borrend örökös és hivatalos tagjaivá váltak, akik jogosultak a borrendi jelvények viselésére.

Horváth István Attila lapunknak elmondta, hogy az Alisca Borászat megalapítója, húsz éves kora után, egyetemi tanulmányait követően kezdett el borászattal foglalkozni. Három diplomája van, agrármérnök közgazdász. Pest megyei településről, Gyömrőről származik, ott is él, és Szekszárdon alapította a borászatát. Elmondta, az hogy borrendi tag lett, fontos állomás az életében. Az Alisca szó táborhelyet jelentett az ókori Rómában, és ő az ókori római kultúrát képviseli. 

Dr. Máté Andrea lapunknak elmondta, hogy huszonöt éves munkájának megkoronázása, hogy borrendi tag lett. A Pécsi Tudományegyetem oktatója, a KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztika Tanszékének vezetője, mind oktató, mind kutatómunkája kapcsolódik a Szekszárdi borvidékhez. Az idei évben a magyar érettségi szövegértési feladat az ő cikke volt, melyek címe: A bikavér legendája. Úgy érzi, hogy borrendi tagságával kiteljesedett a munkája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában