Sikeres kezdeményezés

2023.09.04. 20:00

Pöttyös, pergő szoknyák között folyatták vérüket a donorok Szekszárdon

A véradás jelentőségére próbálja felhívni az emberek figyelmét az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a Retro Véradással, amit Szekszárdon idén már hatodik alkalommal szerveztek meg. Az idei véradóknak civil összefogással különleges ajándékkal is készültek.

Farkas Eszter

Ahogy azt már korábban is megírtuk Szekszárdon is nagy népszerűségnek örvend a Retro Véradás, amire tavaly több mint száznyolcvanan jelentkeztek. Az idei véradásról és a annak menetéről dr. Pászthy Vera, a vérellátó vezető főorvosa számolt be portálunknak. 

Külön élmény a szekszárdi Retro véradáson részt venni. Egyesek kizárólag ezen a napon adnak vért. Fotó: Makovics Kornél

– Hétfőn délután egy óráig több mint százan jelentkeztek véradásra – hangsúlyozta a főorvos. – Reggel nyolc órától este hét óráig álltunk a véradók rendelkezésére, akik  idén a sör és virsli mellett kulacsot vagy tollat választhattak, ezenfelül pedig kupont és rágcsálnivalót kaptak ajándékba. Az egyik véradónk kezdeményezésére a Szekszárdon vért adók egy extra ajándékkal lettek gazdagabbak, ugyanis Retro Véradó Sört is kaptak emlékbe.

A főorvosnő elmondta véradásra természetesen nemcsak ma volt lehetőség, az OVSZ  honlapján erről bővebb információt találhatunk. 

– A véradáshoz először is személyi igazolvány, taj- és lakcímkártya bemutatására lesz szüksége a donoroknak. Ezt követően azok a felnőttkorúak adhatnak vért, akik elmúltak tizennyolc évesek, de még nem töltötték be a hatvanöt esztendőt és egészségesek. Természetesen további kritériumok is vannak a szedett gyógyszerek, valamint esetleges külföldi tartózkodás függvényében, amiről szintén az OVSZ honlapján tájékozódhatnak. Fontos, hogy a nők évente – tehát 365 napon belül – maximum négy, a férfiak öt alkalommal adhatnak vért. Két véradás között pedig legalább ötvenhat napnak el kell telnie a regenerálódáshoz.

Maga a véradás csupán tíz percig tart, azonban a vizsgálatok és adatlapok kitöltésére körülbelül egy órát kell szánni. Az adatfelvételt követően egy kérdőívet töltenek ki a véradók, amelyen betegségeiket, gyógyszerszedési szokásaikat vizsgálják főként. 

– Az adminisztráció után az orvosi vizsgálat következik, ahol először ujjbegy-vérből ellenőrizzük a hemoglobin szintet, mivel ha valaki vérszegény, akkor nem adhat vért. Első véradók esetén vércsoport meghatározás is történik, valamint ezen az állomáson vérnyomás- és pulzusmérés is történik, ami után a kivizsgáló szakember dönt a véradásra való alkalmasságról. Amennyiben valakit alkalmasnak találnak attól 450 milliliter vért vesznek le. 

– A mostani volt a harminckettedik alkalom, hogy vért adtam – emelte ki György, egy negyvenkét éves véradó. – A családban többen adnak rendszeresen vért, közülük az anyósomat emelném ki, ő az aki a legtöbbször jön. Én magam huszonévesen adtam először, de miután a kislányom megszületett, akkor lettem rendszeres véradó, azóta volt, hogy évente háromszor is eljöttem vért adni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában