Csillagászat

2023.09.13. 20:00

Visszafogta fényét az üstökös

Földünk közelében száguldott el a japán úrról elnevezett üstökös. Dömény Gábor beüzemelte a távcsöveit, és sikerült lencsevégre kapnia az égi vándort. Közel fél évszázad múlva ismét erre jár majd a Nishimura.

Szeri Árpád

A szekszárdi csillagász által készített felvétel az üstökösről és környezetéről (Fotó: Dömény Gábor)

Megtréfálta a Nishimura-üstökös a csillagászat laikus kedvelőit. Az előrejelzések ugyanis azt ígérték, hogy a kométa szeptember második hétvégéjének éjszakáin szabályszerűen tündökölni fog az éjszakai égbolton; ám ehhez képest igencsak figyelni kellett ahhoz, hogy a kellő felszerelés nélküli szemlélődők észrevegyék.

– Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment – érzékeltette a helyzetet Dömény Gábor. A Szekszárdon élő csillagász ezzel együtt is azok közé tartozik, akik számára felfénylett a jég és por keverékéből álló égitest. Igaz, ehhez szükség volt a kertjében található, alkalmi csillagvizsgáló beüzemelésére, azaz a távcsövek használatára. Illetve még valamire: korai kelésre három napon át.

– Ígéretesnek tűnt az üstökös a várható gyors fényesedés miatt – folytatta Dömény Gábor. Ezért pénteken, szombaton és vasárnap hajnali fél négy órai ébresztésre állítottam a csörgőórát. Az északkeleti égbolt enyhén szólva nem volt makulátlan, ez pedig a szabad szemmel való láthatóságot illetően elég rossz előjel. Ezzel együtt mindhárom éjszakán közel másfél órán át kémleltem az eget és így sikerült megpillantanom ezt a nevezetes égi vándort. Sőt, felvételeket is készítettem róla, bár a korlátozott technikai lehetőségek miatt a minőség hagy maga után némi kívánnivalót. Ha a távcsöveim nem a fák által is árnyékolt kertemben, hanem például a helyi Kálvária tetején lennének, nyilván jobb eredményt érhettem volna el. 

Aki tehát az említett napok kései óráiban nem látta a japán úrról elnevezett – hivatalos néven: C/2023 P1 – üstököst, az már nem is fogja. Sőt, léte is veszélyben forog. Hiszen a Nap közelébe kerülve az égitest gravitációja akár darabokra is szaggathatja. Ám ha nem ez történik, és megmenekül a vészes vonzerőtől, akkor van esély arra, hogy egyszer ismét feltűnjön a földi égbolton. Ehhez mindössze 437 évet kell várnunk.

– Azért nem kell elkeseredni – nyugtatta meg az elkötelezett kométa kémlelőket Dömény Gábor. – A csillagászok nemrég felfedeztek egy olyan, a Nap felé tartó üstököst, mely várhatóan jövő szeptemberre a közelünkbe érkezik. Fényerőssége igen magas lesz, tehát éjszaka szó szerint ragyogó látványban lehet részünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában