Vége

2023.10.18. 16:22

A Fővárosi Ítélőtábla megszüntette Ács Rezső polgármesteri megbízatását

A Fővárosi Ítélőtábla a héten kihirdetett döntésével megszüntette Ács Rezső polgármesteri megbízatását Szekszárdon. Ezt maga az érintett tette közzé kedden a Facebook-oldalán.

Szepesi László

A képen a szekszárdi Béla király tér és a városháza. Fotó: TEOL

Fotó: TEOL

Hivatalosan is megszűnt Ács Rezső szekszárdi polgármesteri megbízatása, derült ki a Fővárosi Ítélőtábla hét elején meghozott határozatából, melyet maga az érintett is közzétett a Facebook-oldalán. 

Mint azt megírtuk, a város közgyűlésének májusi ülésén Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd egyesület frakcióvezetője kérte a képviselőtestület tagjaitól, hogy állapítsák meg Ács Rezső polgármesteri tisztségének megszűnését, mert a vármegyeszékhely vezetője egyben az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsának is elnöke, ami összeférhetetlen a polgármesteri tisztségével. Ezt az indítványt az ülésen a képviselők minősített többséggel elfogadták.

Ács Rezső azonban nem kívánt lemondani a polgármesteri tisztségéről, ezért a közgyűlési határozatot jogi eljárások sora követte. Előbb a Pécsi Törvényszéken erősítették meg a szekszárdi képviselőtestület döntésének jogszerűségét, majd fellebbezés után a Fővárosi Ítélőtáblára került az ügy. Utóbbi grémium héten meghozott helybenhagyó döntésével jogerősen is megszűnt a választóktól 2019-ben kapott városvezetői megbízatás. Ez egyébiránt Ács Rezső második ciklusa volt Szekszárd élén, először 2014-ben nyerte meg a polgármester-választást.

Facebook oldalán Ács Rezső azt írta, tudomásul veszi a döntést, tiszteletben tartva a bíróság kompetenciáját. Egyben köszönetet mondott a választóinak, s azoknak, akik kitartottak mellette.

A Fővárosi Ítélőtábla döntéséből következően Gyurkovics János alpolgármester most már polgármesteri jogkörben végzi a munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában