'56-os forradalom

2023.10.23. 19:08

Bonyhádon Baróti Árpád kapta a Boros Dezső-díjat

A hagyományoknak megfelelően Bonyhád városa ünnepi műsorral, a „Boros Dezső” -díj átadásával, az emlékhelyeket érintő fáklyás felvonulással, majd a katolikus temetőben, a bonyhádi hősök nyughelyénél záruló programmal emlékezett meg az '56-os forradalomról annak 67. évfordulóján.

Teol.hu

Baróti Árpád Filóné Ferencz Ibolya polgármestertől vehette át a Boros Dezső-díjat a bonyhádi ünnepségen (Fotó: Ruip Gergő)

A hagyományoknak megfelelően Bonyhád városa ünnepi műsorral, a „Boros Dezső” -díj átadásával, az emlékhelyeket érintő fáklyás felvonulással, majd a katolikus temetőben, a bonyhádi hősök nyughelyénél záruló programmal emlékezett meg az '56-os forradalomról annak 67. évfordulóján.

– Bonyhád városa különleges hely, érezhető itt az ezeréves magyar történelem utolsó száz évének minden áradása – mondta Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár ünnepi beszédében. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban megemlékezett róla, hogy ezek az áradások sok családot sodortak magukkal, másokat pedig ide hoztak. 

Felidézte, Perczel azt hirdette: „hűség a hazához”. Ez a csendes, rendíthetetlen hűség segítette a bonyhádiakat abban, hogy beteljesítsék a magyar életparancsolatot: túlélni. Így élték túl a terror éveit is.  Hatvanhét évvel ezelőtt azonban ők is azt mondták, elég volt. Az antikommunista forradalom nem egy pontból, hanem a vidékről indulva olvadt össze egyetlen messze látszó őrtűzzé, a szabadság és függetlenség őrtüzévé. 

A magyarság 1956 őszén a legszebb arcát mutatta, a világ pedig láthatta, hogy a Szovjetunió nem legyőzhetetlen. Ennek azonban nagy ára volt.  Bonyhád is gyászolt. Emlékezzünk és emlékeztessünk, hiszen ahol a hősöket nem felejtik ott lesznek újak – mondta Nagy János beszéde zárásában a forradalom és szabadságharc áldozatai, mártírjai, hősei előtt tisztelegve.  

A megemlékezés keretében adták át idén is a 2003-ban alapított „Boros Dezső” -díjat, mellyel a helyi testnevelés-, verseny- és tömegsport fejlesztése területén elért kimagasló eredményt, vagy huzamosabb időn át folytatott munkálkodást, életművet ismeri el Bonyhád vezetése. A kitüntetés tisztelgés a névadó emléke előtt. Boros Dezső a Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium nagyhírű testnevelő tanára, kiváló sportember volt, aki az 1956 októberében Bonyhádon is megalakult nemzetőrségben is önként vállalt a feladatot. 

Az elismerést 2023-ban a város képviselő-testülete kimagasló sportolói tevékenysége, hazai és nemzetközi sikerei elismeréseként Baróti Árpádnak ítélte oda.

A válogatott röplabdázó Csábrák János irányítása mellett ismerkedett meg a sportággal Bonyhádon – derült ki az ünnepség keretében levetített rövid portréfilmből. Egy helyi rendezésben lezajlott diákolimpia elődöntőn hívta fel magára a figyelmet, akkor még – saját bevallása szerint – főként magas termetével. Kelemen István az ifjúsági válogatott edzője kereste fel, és hívta be válogatásra. Így indult a sportolói pályafutása, először hazai csapatoknál, ifjúsági és junior válogatott szereplésekkel, amelyek meghozták a külföldi ajánlatokat is. 

Többek között a lehetőséget, hogy Olaszországban, a röplabda európai fellegvárában játszhasson.  Baróti Árpád hangsúlyozta, nagyon örül a díjnak, különösen azért, mert erősen kötődik a városhoz. – Itt van a családom, itt élnek a barátaim, nagyon szeretem a kisvárosi életet. Bonyhádon tervezem a jövőmet – mondta a díjazott, aki Filóné Ferencz Ibolya polgármestertől vehette át az elismerést, amihez a megjelentek vastapssal járultak hozzá. 

A díjátadást követően a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói idézték meg a forradalom eseményeit, a történések stilizált elemei, versek és eredeti dokumentumok szövegeinek előadásával. 

A megemlékezők az ünnepi műsort követően a hagyományoknak megfelelően az 52. Sorgyalogezred Hagyományőrző Egyesület közreműködésével fáklyákkal vonultak leróni tiszteletüket a város '56-os emlékhelyeihez, zárásként pedig a katolikus temetőben, a bonyhádi hősök nyughelyénél hajtottak főt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában