Ünnepség

2023.10.05. 18:29

Duplájára emelnék a szakirányú végzettséggel rendelkezők arányát

Duális szakképzést indított a Mezőföldvíz Kft. 68 résztvevővel Pakson, a Tolna vármegyei Szakképzési Centrum I. István Szakképző iskolájával együttműködve. A cél az, hogy a három megyében, Dunaújvárossal együtt 48 településen több mint 330 ezer fogyasztót ellátó kft.-nél a folyamatos szolgáltatásban résztvevő fizikai munkakörökben foglalkoztatottak között a szakirányú végzettséggel rendelkezők aránya a jelenlegi 17 helyett 40 százalék feletti legyen. 

Szepesi László

Szerdán délelőtt a Mezőföldvíz Kft. dolgozóinak ismereteit gyarapító szakképzés indításakor tartott ünnepségen V. Németh Zsolt, az Energiaügyi minisztérium vízmű ágazatért felelős államtitkára elmondta, szinte úttörő módnak számít, hogy a cég ilyen együttműködésre lépett egyetemmel és  szakképzéssel. Az ágazat ugyanis jelentős fejlődésen ment, és megy jelenleg is keresztül az eltel tíz évben, amellett hogy az országban gyakorlatilag teljessé vált a vezetékes ivóvíz ellátás, a szennyvíztisztító telepek számát a korábbinak duplájára, 880-ra emelték, így a magyar háztartások 83 és fél százaléka ma már szennyvízhálózatra csatlakozik. Javult az ivóvíz minősége is, 360-ról 11-re csökkent a még nem megfelelő vízzel ellátott települések száma.

Fotó: Szepesi L.

Beszélt arról is, hogy a 21 ezer dolgozót foglalkoztató ágazatban jelentős a fluktuáció, idősödik a gárda, sokan nyugdíjba mennek, kell az utánpótlás. Az iskolarendszerű képzés viszont nem mindig ad olyan speciális képzést, amire a vízügyben szükség van. Ezért is örvendetes és példaértékű, hogy itt ezt az oktatási formát megkezdték.  

Fotó: Szepesi L.

 Dömötör Csaba, a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja a duális képzés kedvező bővüléséről beszélt. Elmondta, 300 céggel állnak kapcsolatban, s ezek közül 228 duális képzési partnerükként működik. Közülük a Mezőföldvíz Kft. azért kiemelkedő, mert itt a nappali képzéstől jelentősen eltérő felnőttképzés folyik, ahol alkalmazkodnak a cég speciális műszaki igényeihez. A szokottól eltérő az is, hogy itt a résztvevők munkaidő alatt, munka mellett sajátíthatják el a szükséges ismereteket.  

Fotó: Szepesi L.

Süli János országgyűlési képviselőként, s a Dunaújvárosi Egyetem alapítványi kuratóriumának elnökeként említette, hogy akár Paks 2 építését, majd működtetését is segítheti ez az együttműködés.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában