Teol.hu videó

2023.10.02. 20:00

Értékes zongorát ajándékozott a mecénás a szekszárdi zeneiskolának (videó)

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét A zene világnapjává nyilvánította. A zene a káoszból rendet teremt, a ritmus a széttartót egységbe fogja, a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja, a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti. Yehudi Menuhin 1975-ben ezekkel a szavakkal köszöntötte A zene világnapját.

Mauthner Ilona

A szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának. - mondta a világhírű hegedűművész.

A megyeszékhelyen több rendezvényt is tartottak A zene világnapján, így felléptek a Tücsök zenés színpad szólistái, majd a Szekszárd jazz quartet a Garay téren, az Ifjúsági fúvózenekar tagjai vasárnap délelőtt az Agóra sétányon adtak hangversenyt. A Művészetek Házában vasárnap este hatkor kezdődött a Szekszárdi Kamarazenekar ünnepi hangversenye, ahol többek között Bach, Haydn, Rossini, Schubert művekből hangzottak el neves előadókkal.

Október 2-án, hétfőn délután pedig A zene, ami összeköt címmel közös éneklés volt a Béla király téren, a szekszárdi általános iskolások - Babits, Baka, Dienes, Garay, PTE gyakorló iskola, Szent József katolikus, Waldorf - közreműködésével.

Délután fél 6-kor Szekszárdon, a Liszt Ferenc zeneiskolában is ünnepeltek A zene világnapján, ugyanis dr. Varga József, a Tolnagro Kft. ügyvezetője egy Bösendorfer zongorát ajándékozott az intézménynek. A zongorák Rolls-Royce-ának is nevezett hangszernek nagyon örültek a tanítványok és a tanárok is. Dr. Varga József elmondta, ő 8 évig, a felesége 12 évig zongorázott és a legkisebb gyermek a családban is zongorázik. Az otthonukban is van egy belőle. Ez a hangszer nagy szerepet játszott az életében, hiszen gyermekkorában sokat hallotta a hangját. Ma is gyakran odaül elé, bár – bevallása szerint – nem tud olyan szinten zongorázni mint szeretne. 

Úgy érzi mecénáskodni kell az életben, ha az ember megteheti. Legkedvesebb mű, ami gyermekkori emlékeket idéz benne, Robert Schumann A télapó szolgája (Krampusz).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában