egészséges életmód

2023.10.04. 17:57

Haditorna verseny résztvevői szállták meg Sötétvölgyet

Szerda délelőtt lezajlott a Magyar Honvédség szekszárdi Hadkiegészítő és Toborzó Irodája által szervezett Országos Haditorna Verseny Tolna vármegyei döntője Sötétvölgyben. A szervezők szerint a megmérettetésen résztvevő csapatokon látszott a felkészítés, a jó erőnlét.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

– Nyolcadik alkalommal rendeztük meg a haditorna verseny helyi döntőjét. A megmérettetés elsődleges célja ezúttal is a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése  volt – mondta lapunknak Kovács János őrnagy a szerdai versenynapon, Sötétvölgyben. A vármegyei fordulót szervező toborzó iroda vezetőjétől megtudtuk, hogy kollégái az összes ide tartozó iskolát igyekeztek megszólítani, a megkeresés nyomán tíz középiskolából érkeztek jelentkezők a szerdai megmérettetésre. 

A verseny szerinte sokat segít abban, hogy a résztvevő fiatalok a közös kihívások leküzdése során megtapasztalják milyen az igazi csapatszellem, próbára tehetik erőnlétüket, rátermettségüket, bizonyíthatják helytállásukat. Ráadásul a résztvevők a versenyre felkészülés során olyan ismereteket, készségeket sajátítanak el, amelyeknek a civil életben is hasznát veszik – hangsúlyozta a szervező. Az őrnagytól megtudtuk, hogy az Országos Haditorna Verseny ugyanakkor nem csupán a fiatalok, de az őket felkészítő iskolák körében is évről évre egyre népszerűbb: az első helyezés megszerzése akár a vármegyei fordulókban, akár az országos döntőn komoly presztízst jelent a pedagógusok és az intézményvezetők számára is.

Kovács János a szerdai hadiverseny részleteiről úgy fogalmazott, hogy többségében közszolgálati pályára készülő diákok vettek részt rajta, akik elsősorban ügyességi versenyszámokban mérték össze képességeiket. Volt például terepfutás gépkarabéllyal, amely természetesen nem valódi, hanem gumiból készült másolat volt, lövészeti verseny légpuskával, valamint mátrix feladatrendszer, vagyis egy térkép alapján bizonyos pontok beazonosítása, valamint kézigránátdobás és különböző akadálypálya elemek leküzdése. Csupa olyan feladat, amely egy fiatal számára érdekes és kihívásokkal teli lehet – vélte az őrnagy.

A teljesítményt értékelve azt mondta, a diákok felkészültek voltak, látszott rajtuk, hogy napi szinten végeznek sporttevékenységet, ugyanakkor kellően fegyelmezettnek bizonyultak, a döntőt követően úgy nyilatkoztak, várják, hogy jövőre is jöhessenek a versenyre. A legjobbak – mint megtudtuk – különböző jutalmakat kaptak, közülük a legügyesebb csapat az országos, budapesti döntőn is megmérettetheti magát. 

Az Országos Haditorna Verseny Tolna vármegyei döntőjét a Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola csapata nyerte, akik egy kupával, érmekkel és tárgyjutalomként egy-egy pólóval gazdagodtak. A második helyezett a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium, míg a harmadik a Tolna Vármegyei SZC Ady Endre Technikum lett, akiket éremmel és oklevéllel jutalmaztak a szervezők.

Kovács János őrnagy kiemelte, hogy a verseny szervezéséhez jelentős segítséget kaptak a vármegye védelmi bizottságától, amelynek elnöke, dr. Horváth Kálmán főispán komolyan elkötelezett a honvédelem ügye iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában