Gyász

2023.10.13. 11:21

In memoriam Czakó Sándorné

Meghalt Czakó Sándorné énektanár, karvezető. Tanári pályáját Decsen kezdte.

Teol.hu

Illusztráció.

Az Éneklő Ifjúság országos döntőjén nagydíjas lett iskolai kórusával, ez után lemezfelvétel is készült velük. A sárközi népdalkincs megőrzését is szívügyének tekintette, támogatta a hely népdalkört, akik a Röpülj Páva döntőjébe jutottak. Decsi lakosként élete végéig szakmai segítséggel látta el a helyi együtteseket.  Áldozatkész munkájáért megkapta Decs díszpolgára címet is. Pályája a szekszárdi ének-zenei általános iskolában folytatódott, ahol Vág Mátyásné Erzsike énektanári és karvezetői munkájába kapcsolódott be, majd vette át azt. Az ének–zenei osztályokból világjáró kórust szervezett. Az első nagy megmérettetésen a Nemzetközi Bartók Béla kórusversenyen a tizenkét induló közül 3. helyezést ért el, a Bartók-mű legjobb tolmácsolásáért különdíjat is kapott. Ezek után következtek a nemzetközi sikerek: Celje, Arezzo, Németország, Dél-Afrika (Johannesburg) ahol I. díjjal jutalmazták a kórus és karvezetőjének munkáját. 

A bel-és külföldi sikerek mellett nagyon fontos feladatának tekintette a zene megszerettetését és a zenei kultúra ápolását. Tanítványaival és kollégáival ápolt kapcsolatát fémjelzi a számára meglepetésként szervezett 75. születésnapi emlékkoncert, amelyen volt tanítványai és pályatársai tisztelegtek előtte.
Irénke néni, nyugodjon békében! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában