Egészség

2023.10.18. 14:00

Itt van a légúti betegségek időszaka, láz, köhögés, hidegrázás

Itt van az ősz, és ezzel együtt a légúti betegségek időszaka is megkezdődött. A betegfogalom a szokásos októberi számokat mutatja, mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos, aki a covid-járvány kezdete óta sokat segített tanácsaival olvasóinknak. A doktornő többek között elmondta, a Szekszárdi Járási Ügyelet elindulása sem okozott fennakadást a rendelői munkában, mert az estére belázasodott betegek többnyire megvárják a másnap reggeli háziorvosi rendelést.

Mauthner Ilona

Vármegyénkben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja emelkedik, mondta dr. Kovács Klára

Fotó: Mártonfai Dénes

Az influenzaszerű tünetekkel jelentkezőket napi bontásban megszámoljuk. Ezen kívül megszámoljuk az összes akut légúti fertőző betegséget, minden vírusos és bakteriális megbetegedést, beleértve a koronavírus fertőzést is, szintén napi bontásban – mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos, aki a koronavírus-járvány alatt hétről hétre dokumentálta a vírussal és a betegekkel kapcsolatos eseményeket, észrevételeit.

– A mostani esetszámok a járvány előtti időre emlékeztetnek.  Jelenleg koronavírus kimutatást csak kedvtelésből végzek. Naponta 1-2 tesztet csinálok, és rendszerint koronavírust is találok. Vannak tehát koronavírusos betegek, de ez gyakorlatilag mára senkit sem érdekel. Hivatalosan nem jelentjük be a betegséget. Vírus, vírus. Hét nap alatt szinte mindenki meggyógyul. Már nem veszélyes a covid arra, akinek egészséges immunrendszere van. Sajnos az idősekre, a vérképzőszervi daganatos betegségben szenvedőkre, a daganatellenes kezelésben részesülőkre nézve ez nem igaz. A legyengült állapot és az idült betegségek szövődmények kialakulásához vezethetnek.  

– Napjainkban a vírusnak olyan mutánsai terjednek, amelyek nem okoznak súlyos betegséget, vagy halált. Azaz enyhe betegséget okoznak az omikron variánsok. Az „enyhe” mást jelent nekünk, orvosoknak és mást jelent mindenki másnak. Az enyhe betegségben, két-három napig igen vacakul lehet a beteg. Egyébként a többség kétnapos lázzal tényleg megússza a fertőzést. Úgy is fogalmazhatunk, hogy megszelídült a vírus.

Az Eris nevű nagyon fertőző, a Pi és a Pirola névre hallgató változatok, mintha kevésbé volnának ragályosak. Meglepődve tapasztaltam több családban, hogy egyeseket átugrott a vírus, mert az együtt élők sem mind betegszenek meg. Biztosan számít a védekezés minden formája, a helyes maszkhasználat, a távolságtartás, a megszerzett immunitás, azaz védőoltás és a betegség kiállása. Egyébként a Pirola arról híres, hogy a korábban megszerzett immunvédelmet ki tudja kerülni, ezért az ellene való védekezésben a fizikai tényezőknek a szerepe a fontosabb. 

– Az omikron fertőzés tünetei minden típusnál hasonlóak: orrdugulás vagy orrfolyás, fejfájás, fáradtság, torokfájás, tüsszentés. Előfordul még láz, köhögés, izom- vagy ízületi fájdalom, íz- vagy szagtévesztés, hányinger, hasmenés, kiütés, szemgyulladás.

– A szennyvíz adatok alapján a koronavírus örökítőanyag koncentrációja a korábbi adatokhoz képest megyénkben csökkent, de még emelkedett szintű. Covid helyett, az influenzaszerű megbetegedések szaporodására számítok. Ilyen esetekben a magas láz borítékolható – mondta dr. Kovács Klára. – Reszketés, remegés lehet az első jele a betegségnek. Tapasztalataim szerint az influenza és az influenzaszerű vírusfertőzés jobban megviseli a betegeket, mint az omikron. Ennek, azért tudok örülni, mert az influenzafertőzés elkerülésére jó esélye van annak, aki felveszi a védőoltást, ami jelenleg már elérhető a háziorvosi rendelőkben. Én már be vagyok oltva a hagyományos, térítésmentes oltóanyaggal.

– Ha az influenza ellen immunizálva vagyunk, akkor a közönséges nátha, „megfázás” leselkedik ránk. Meghűlés ellen öltözködjünk rétegesen, de azt el ne felejtsük, hogy a közönséges náthát is vírus okozza! A lehűlés, fáradtság, alváshiány, mozgáshiány hajlamosít arra, hogy elkapjuk a nátha vírusát.

Szerencsére a többség tartja magát az új helyzethez. Jobban figyeljünk a testünk jelzéseire, a tünetekre. Ha betegen elkerüljük az iskolát, a munkahelyeket, a közösségeket, azzal a fertőzés terjedését akadályozzuk meg.

Egyelőre kiszámítható a betegség

A koronavírusról való véleményemen sokat javított egy hosszú, coviddal foglalkozó vizsgálat eredménye. Azonosítottak vérsavó eltéréseket, aminek változása jól követhető. Nem vagyunk vakon, hanem mérünk. A jó hír, hogy megtalálták ezeket az eltéréseket influenzaszerű megbetegedések után is az elhúzódóan elesett állapotú betegek vérében. Más vírusok ritkábban és rövidebb ideig, de okoznak hasonló tünetegyüttest. Jobb, ha nem tud semmi újat a koronavírus.

Jobb, ha hasonlít az eddigi kórokozókhoz. Ezzel kiszámíthatóbb a betegség.
A vírusfertőzések megelőzéséhez többen kérnek immunerősítőt. Úgy gondolkodnak, ha a motort lehet tuningolni, akkor az immunrendszert is. Következik néhány vény nélküli „adalék”, amitől erősebb lesz az immunvédelem. Melyek ezek? Antioxidánsok, ásványok, vitaminok, növényi kivonatok, melyek megtalálhatók az étrendünkben. Sajnos az étrend sokszor nem fedezi a szükséges mennyiséget.

Ajánlott napi 1000 milligramm C-vitamin, 3000 NE D vitamin, szelén, cink és komplex készítmény A-, E-, B-vitaminokkal. Bizonyítottan hatásos több orr és szájnyálkahártya fertőtlenítő gyógynövény a vírusok és a baktériumok ellen. Utoljára, de nem utolsó sorban a probiotikumok jótékony hatásúak a bélflórára, ami az immunrend szerfontos bástyája.

Mint tudjuk az antibiotikum nem hat a vírusra, így amikor vírusfertőzésre olyan gyógyszert szedünk, ami hatástalan, akkor magunkat csapjuk be. Elhitetjük magunkkal, hogy tettünk valamit a gyógyulásunkért. Pedig nem.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában