Megújuló energia

2023.10.18. 19:58

Jó dolog az ingyen áram, de nehezen kezelhető

A hazánkban is szinte gomba módra szaporodó napelemparkok, háztartási naperőművek hallatlanul hasznosak, ugyanakkor komoly gondokat is okoznak.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Erről tartott, a megújuló energiatermelés buktatói címmel előadást szerdán kora este a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központjában dr. Zay Balázs, az MCC Klímapolitikai Intézetének vezető kutatója.

Ezek a nap energiáját villamosenergiává átalakító berendezések, ha már működnek, ingyen termelik az áramot, viszont működésük a napsütés függvényében rapszodikus. S ahogy nő a napelemek száma, mivel a hagyományos erőművek általában egyenletesen dolgoznak, ezt az ingadozást a magyar villamosenergia-rendszert is összehangoló MAVIR egyre nehezebben tudja kompenzálni, kiegyenlíteni.

Szükség lenne, az időnként feleslegesen termelt áram tárolására, ezért terveznek szivattyús erőműveket, ahol a többlet áram hajtotta szivattyúk vizet pumpálnak magasan lévő tárolóba, s ha több áram kell, ez a víz turbinát, majd generátort hajtva termel villamos energiát. Emellett ugyanezért a háztartási naptelepeket is indokolt akkumulátorokkal kiegészíteni.

Az előadás tartalmáról bővebb tudósításunkat hamarosan olvashatják a teol.hu hírportálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában