Az önkormányzat segíti lakosait

2023.10.17. 18:41

Mucsiban létszükséglet a szociális tűzifa

A mucsi önkormányzat az idei év november harmincadikáig várja a kérelmeket a szociális tűzifára. Az összesen nyolcvankettő köbméter keménytűzifa már a rendelkezésükre áll, hogy év végén kiosszák a település rászorultjai között.

Brunner Mónika

Örülnek mindenütt a rászorulók a tűzifa adománynak (képünk illusztráció).

Fotó: MW

Hátrányos helyzetű a település, alig van munkalehetőség, emiatt sok a munkanélküli, és egyre több az idős, mert a fiatalok inkább elköltöznek Mucsiról, tájékoztatta lapunkat a mucsi önkormányzat. A négyszázötvenöt lakosú településen létszükséglet a szociális tűzifa, így arról a leggondosabb kérelmezési elbírálás során döntenek.

A szociális juttatásokkal kapcsolatban az önkormányzat ismertette, hogy a falugondnoki szolgáltatásnak köszönhetően minden idős számára ebédidőre biztosítják az ebédet otthonaikban. Az ebéd étkeztetésük - szállításuk teljesen ingyenes, arra csak regisztrálni szükséges az idős lakosoknak. A falugondnoki busszal két saját nevelési igényű gyermeket szállítanak minden hétfőn Iregszemcsére, ahonnan minden pénteken hazahozzák őket - a szállításukkal a szüleiket segítik.

A Hermelin Önkormányzati Társulás keretében működő  házi segítségnyújtásban egy szakápoló minden nap kijár a településen élő tíz időshöz, segít a bevásárlásban, takarításban, rendezi a gyógyszereiket, és mindent, amire szükségük van. Mucsiban iskola nincs, óvoda azonban van, a tizenöt helybeli óvodásnak az önkormányzat az étkezést térítésmentesen biztosítja a helyben működő konyháról.

Rendkívüli káresetnél a polgármester saját hatáskörben dönt, azokban az esetekben azonban, ha a káresemény miatt a károsultaknak több mint százezer forint szükséges, a képviselő-testület hozza meg a támogatásról szóló döntést. A temetési költséghozzájárulás egyszeri harmincezer forint.

A karácsonyi ünnepek során minden tizennégy év alatti gyermek télapó csomagot kap. Az idősek az elmúlt években tartós élelmiszert illetve utalványt kaptak az Idősek napjára, 2023-ban azonban erre az önkormányzatnak nincs anyagi lehetősége. Idén október hatodikán az Idősek Napját a helyi ovisok műsorával, kis apró ajándékkal majd egy finom vacsorával köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában