Szakmai délelőtt

2023.10.13. 14:06

Nagyot fordult a világ a nőkkel

A Pszichológia Kultúra Hetéhez csatlakozott péntek délelőtti programjaival a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Pszichiátriai Osztálya. A szakmai nyílt napot a Babits Mihály Kulturális Központban szervezték meg.

Farkas Eszter

Fotó: Kiss Albert

– Két részre bontottuk a mai szakmai délelőttöt. Egyrészt a női, másrészt a férfi szerepvállalásokat vizsgáljuk, hogyan változtak a történelem során, egészen pontosan az utóbbi száz évben miként módosultak a szerepeink – tájékoztatta lapunkat dr. Kertész Ágnes, a pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosa. – A függőségek változását is vizsgáljuk. Gyakorlatilag az egész hét fő témája a változás – tette hozzá.

A péntek délelőtt egy történelmi áttekintéssel indult, ahol dr. Kertész Ágnes előadásában azt boncolgatta, maguk a női szerepek hogyan változtak az elmúlt évszázadban, mi indította el őket. Hogyan módosult szerepük a társadalomban, mi vezetett ahhoz, hogy a nők karrieristábbak lettek?

– Ezenfelül azt is megvizsgáltuk, hogy a nők családon belüli funkciói hogyan változtak. Hiszen a változáshoz nem mindig tudunk alkalmazkodni, ez pedig nyilván akár komoly lelki problémákat is okozhat. Ez a maladaptív viselkedés megjelenését eredményezi, amelynek következménye lehet egy szenvedélybetegség kialakulása is. A délelőtt folyamán a szenvedélybetegségek közül a női alkoholfüggőséget emeltük ki, mivel erről nem igazán szeretnek beszélni az emberek, ha úgy tetszik, nemolyan elfogadott dolog, mint a férfiaknál kialakult alkoholizmus.

A szenvedélybetegségek közül a dohányzás is kiemelt szerepet kapott az előadások során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában