Kitüntetés

2023.10.27. 14:00

Nemzetközi tapasztalatokat is meghonosított a paksi óvodákban

Az október 23-i megemlékezést követően adták át Pakson a Pro Urbe Emlékérmeket. A rangos városi elismerés egyik díjazottja Bosnyák Zoltánné óvodapedagógus, intézményvezető.

Révészné Hanol Erzsébet

Beküldött fotó

Bosnyák Zoltánné 1978-ban képesítés nélküli óvónőként kezdte a pályáját a Vörösmarty utcai óvodában. Diplomáját 1981-ben a Kecskeméti Óvónőképző Főiskolán szerezte. 1987-től már a III-as számú óvodában dolgozott tagóvodavezetőként. Sikeresen pályázott 1999-ben a Mesevár óvoda, majd 2004-ben az összevonással létrejött Benedek Elek Óvoda intézményvezetői posztjára. A három tagintézmény különböző nevelési programjának összehangolása és egy közös egységgé formálása az ő irányításával valósult meg a tagóvodák autonómiájának megőrzése mellett.

A szakmai önképzésre mindig nagy figyelmet fordított. Tanult a hajdúböszörményi és a soproni óvónőképző intézményeiben is, így alkalma volt megismerni a magyar óvóképzés bölcsőinek számító, nagy múltú iskolák szakmai profilját, sajátosságait. Ekkor került kapcsolatba a Soproni Pedagógiai Főiskolai Kar tanáraival, akikkel közösen tevékenykedett az „Óvodai Nevelés Játékkal, Mesével” című országos, akkreditált nevelési program előkészítésében és megvalósításában. Megalapították a „Játékkal, Mesével Nevelő Óvónők Egyesületét”, melynek eredményeként az ország számos települése vált e program elkötelezettjévé. Bosnyák Zoltánné 2023 májusáig, több mint tíz évig volt az egyesület elnöke.

Hitvallása szerint a játékkal, mesével nevelés mellett az óvodás gyermekek mozgásfejlesztésére is minden lehetőséget ki kell használni. Vezetői teendői mellett aktívan részt vesz a foglalkozások levezetésében is, emellett huszonegy évig szervezte a város óvodásainak szóló olaszországi sítáborokat.

Munkája során szoros kapcsolatban áll a város kulturális intézményeivel, folyamatos résztvevője a rendezvényeiknek, mert fontos számára, hogy Paks kulturális értékeit is minél szélesebb körben megismerjék a családok és az óvodás gyermekek. Lokálpatriótaként több helyi civilszervezetnek is tagja.

Vezetőként mindig korrekt, döntéseiben következetes és átgondolt, amely vezetői tevékenységében határozottsággal és innovatív szemlélettel párosul. 2014-ben mesterpedagógus végzettséget szerzett, mára már közoktatási szakértői feladatokat is ellát.

Magas színvonalú szakmai munkáját több alkalommal is elismerték: 2016-ban Gyermekeinkért Díjjal jutalmazta a paksi képviselő-testület, idén pedig a Mesevár óvoda saját szakmai elismerését nyerte el a kollégák jelölése alapján. A Paksi Benedek Elek Óvoda az ő vezetése alatt kapta meg idén az intézmény színvonalas szakmai munkája elismeréseként az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címet.

Bosnyák Zoltánné pályafutása 43 éve alatt sokat tett azért, hogy Pakson az általa vezetett óvodák magas szakmai színvonalon működjenek és biztosítva legyen az óvodás gyermekek sokoldalú fejlődése. Az önkormányzat a város gazdasági, kulturális és társadalmi életében kifejtett kiemelkedő tevékenységéért Bosnyák Zoltánnénak Pro Urbe kitüntetést adományozott.

Nemzetközi szakmai kapcsolatok

Bosnyák Zoltánné nagy hangsúlyt fektetett nemzetközi szakmai kapcsolatok kiépítésére és ápolására is. Több alkalommal vezetett óvónői delegációt Paks testvérvárosaiba, Reichertshofenbe és a finnországi Loviisába is, majd bekapcsolódott a nemzetközi, óvodai pályázatok tevékenységébe. Először a Tempus Közalapítvány, majd később az Erasmus Program pályázatain szerepeltek sikeresen. Írországtól Görögországig, Európa számos óvodájának programjába nyertek betekintést és szereztek szakmai tapasztalatokat, melyeket a mindennapokban kamatoztatnak. A nemzetközi pályázatoknak köszönhetően több mint tíz ország óvónőit látta vendégül az intézmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában