Szeptember végén már kiosztották

2023.10.27. 11:30

Százhuszonhárom köbméter szociális tűzifát kapott Értény

Értény településen szeptember végén már kiosztották a szociális tűzifát. Százhuszonhárom köbméter keményfából hetvenhárom rászorult család részesült. Értényben hétszázhuszonnyolcan élnek.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Elsősorban a települési támogatásban és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők részére osztották ki a szociális tűzifát, tájékoztatta lapunkat az értényi önkormányzat. A települési támogatás a lakhatás fenntartását segíti elő, amelyre a rászorultaknak kérelmet kell benyújtaniuk. A pozitív elbírálás hónapjának elsejétől részükre havonta háromezer forintot utalnak.

A gyermekvédelmi kedvezmény elbírálása is kérelem alapján történik, a szociálisan hátrányos helyzetűek ingyenes tankönyvhöz, az óvodások ingyenes étkezéshez jutnak, valamint augusztus és november hónapokban kétszer hatezer forintot adnak a részükre. A halmozottan hátrányosok részére ez az összeg hatezerötszáz forint. 

A falugondnoki szolgáltatás során szociális étkeztetést is ellátnak, huszonhat idős részesül a négyszázhetvenöt forintos ebédre. Ezen kívül a falugondnoki autóbusszal kéréseikhez igazodva rendszeresen szállítják az időseket szakorvosi vizsgálatokra, kórházi kezelésekre.

A temetési segély is jövedelemhez kötött Értény településen, a legmagasabb összeg, amire számíthatnak a lakosok: huszonötezer forint. Ha a lakos nem tudja eltemetni hozzátartozóját, akkor az önkormányzat köztemetést rendel el, azonban annak költségeit később ki kell fizetni. 

Az értényi önkormányzat reménykedik abban, hogy év végén lesz karácsonyi csomagosztás a helyi családok részére, ám az erről szóló döntés csak december hónapban várható. Ekkor derül ki, hogy mekkora összeg marad a település szociális keretéből. A rendkívüli káresetekkel kapcsolatban közölték, hogy szerencsére eddig elkerülték Értényt a nagyobb káresemények, nem volt szükség szociális segély osztására. 

Értényben nagyon kevés az idős lakos, a hatvanöt év felettiek száma közel száz fő. A gyermekek száma közel kétszáz fő, a helyi óvodába harmincnégyen járnak. Általános iskolával nem rendelkezik a település, az iskolások Nagykónyiban, Törökkoppányban, illetve Iregszemcsén tanulnak. A lakosok többsége aktív korú, mintegy nyolcvan százalékuk dolgozik, például Tamásiban, Tabon, Székesfehérváron, Veszprémben.

Értényben van közfoglalkoztatás, működnek mezőgazdasági vállalkozások, van egy vegyesbolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában