Jegyzet: Élet-korok

2023.11.12. 14:01

A megöregedés réme csakis a fiatalokat fenyegeti

Az élet, finoman fogalmazva, nem mindig igazságos. Hiszen, példának okáért, az is megöregszik, aki soha nem volt kíváncsi. Ez a bölcs felismerés is átjárhat bennünket, amennyiben áttekintjük egy tudományos portál friss közleményét.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

 A cikk – hivatkozva egy tekintélyes amerikai egészségügyi szervezet útmutatására – arról tájékoztat bennünket, hogy kereken nyolc életmódbeli változtatással lelassítható az öregedés. Ugyan nem az évek száma pereg visszafelé, ezt a megoldást még nem találták fel; viszont az intelmek betartásával a biológiai életkor csekélyebb lesz a tényleges életkorhoz képest.

Jelesül, akár hat évvel lehetnek fiatalabbak biológiailag azok, akik eleget tesznek a felsorolt kívánalmaknak. Például egészségesen táplálkoznak, magyarán mellőzik a rántott sertéskarajt petrezselymes burgonyával és helyette sült répát ebédelnek.  

Ez a hat év cseppet sem lebecsülendő eredmény, még akkor sem, ha egy közkeletű mondás szerint az öregségnek is megvannak a maga szépségei. Igaz, erre riposztozott úgy a maga fanyar módján Kellér Dezső, a híres író, humorista: csak egyet mondjanak neki ezekből a szépségekből... 

Nos, akárhogyan is van, egyvalami bizonyos: a megöregedés réme csakis a fiatalokat fenyegeti. Ebből a szempontból az idős korúak előnyben vannak, tehát javukra billen a mérleg. S van még valami, ami módfelett felértékeli ezt a létállapotot: a hosszú élet titka ugyanis nem más, mint az öregség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában