Adó

2023.11.25. 12:00

Aki nem hajlandó megválni a szakállától, annak fizetnie kell

Ahogy napjainkban, úgy a korábbi évszázadokban is roppant kreatív ötletekkel álltak elő a kormányok, a különböző államok irányítói, ha adónemek bevezetéséről volt szó.

Révészné Hanol Erzsébet

I. Péter cár szakálladót vezetett be

Forrás: MW

Ezek között van olyan, ami mai szemmel nézve igen furán hat. Ilyen például az I. Péter cár által kitalált szakálladó. Az uralkodó eltökélt célja volt, hogy Oroszországot európai birodalommá tegye, ezért a XVII. század végén inkognitóban körutat tett, hogy megnézze, a kontinens ezen részén mi a módi. A többi között feltűnt neki a bozontos arcszőrzet hiánya, amely viszont országában komoly társadalmi és vallási hagyományokkal bírt. Számára azonban ez az elmaradottságot jelképezte, elrendelte hát a kötelező borotválkozást, de mivel nagy ellenállásba ütközött, taktikát váltott: aki nem volt hajlandó megválni szakállától, annak fizetnie kellett. 

Az angoloknál 1784-ben egyfajta fogyasztási adóként vezették be a kalapadót, amely azon az elven alapult, hogy egy fejfedő minősége többnyire egyenes arányban áll a viselője anyagi helyzetével, így annak árától függött az adó mértéke. Ezt a kalap megvásárlásakor a kiskereskedőnél kellett megfizetni. India egyik államában pedig egykor érvényben volt egy törvény, amely arra kötelezte az alacsonyabb kasztba tartozó nőket, hogy adót fizessenek, ha nyilvános helyen el akarják takarni a mellüket. 

Sokat változott azóta a világ, amelynek nyugati felén ma már például egyes nők azzal keresnek pénzt, ha intim testrészt villantanak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában