Hajdan

2023.11.05. 07:30

Bosszúból felgyújtotta a présházat

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

100 ÉVE a szekszárdi állami Garay János főgimnázium ötödik osztályos diákjainak tanulmányi kirándulásáról adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. november 10-i száma. „A tanulók folyó hó 7-én egész napi tanulmányi kiránduláson megtekintették dr. Resch Aurél főgimn. igazgató, Mentz János és Haypál Benő tanárok kíséretében a simontornyai bőrgyárat. Elragadtatással szemlélték az ifjak a modern technika minden vívmányával felszerelt Fried testvérek gyárában a nyersbőr feldolgozásnak minden fázisát. Látták a szorgalmas, kitartó munka eredményét, az ötven év előtti műhelyből micsoda gyártelep fejlődött. A délutáni órákban a czeczei vasútállomáshoz gyalogolva, megtekintették Kiss István czeczei földbirtokos tőzegtelepét. A földbirtokos jóságos neje magyaros vendéglátásban részesítette a tanulságos kirándulásban kissé fáradt tanulókat.” 

100 ÉVE egy brutális városi mezőőr történetét adta közre a Tolnamegyei Ujság 1923. november 10-i száma. „Hermann István városi mezőőr ellen a szekszárdi határban levő gesztenyési dűlőhöz tartozó birtokosok több ízben tettek feljelentést, mert állandóan részegeskedik és szolgálatát hanyagul teljesítette. Folyó hó 5-én saját testvéröccsével tűzött össze, akit a szóváltás hevében szolgálati fegyverével úgy összevert, hogy a fegyver agya kettétörött. A súlyosan összevert embert a Ferencz közkórházba szállították, ahol élet és halál között vivódik. Az összeférhetetlen ember ellen a rendőrség az eljárást megindította.”

100 ÉVE elfogott gyújtogatóról közölt hírt a Tolnamegyei Ujság 1923. november 10-i száma. „Bakó István tamási lakos béremelés miatt összeszólalkozott gazdájával, s miután ez nem volt hajlandó bérét javítani, bosszúból felgyújtotta présházát. Az okozott kár több millió korona. A gyújtogatás után Bakó István Szekszárdra jött, ahol a rendőrségnél önként jelentkezett, bűnét bevallotta. A rendőrség a gyújtogatót az ügyészséghez kísérte át, ahol a statáriális bíróság előtt fog tettéért számot adni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában