A Covid hatásait vizsgálja a tanulmánykötet

2023.11.21. 11:30

Felmerül a kérdés, hogy tud-e az emberiség a járványból, s annak jelzéseiből tanulni

Könyvbemutató volt hétfőn délután Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. A Társadalom a világjárvány hálójában című tanulmánykötet a napokban jelent meg, s erről adott ismertetőt az egyik szerző, dr. Karikó Sándor, a Szegedi Tudományegyetem tanára, valamint egyik író és szerkesztő, dr. Szécsi Gábor, a PTE KPVK dékánja.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Még keveset, vagy alig foglalkoztak a különféle tudományágak kutatói azzal, hogy a pandémia milyen hatást gyakorolt kultúránkra, társadalmunkra, hogyan befolyásolta az egyén és a közösség kapcsolatát, az egyes emberek politika kötődéseit, az oktatás, a sport mindennapjait. Ennek a kötetnek szerzői a vírus ilyen hatásainak alkalmazott filozófiai vizsgálatára vállalkoztak.

Ugyanis azok a hatások mintegy rátapadnak az adott kor társadalmi problémáira, s ilyeneket a járvány bőven okozott. A könyvben szereplő tíz tanulmány írói alkalmazott-filozófus kutatók, szociológusok, pszichológusok, demográfusok, akik vizsgálták a járvány társadalmi hatásait, s igyekeznek bemutatni azokat a mindennapi embereknek. Más és más tudományterület nézőpontjából világítanak rá ezekre, s rögzítik, hogy a világjárványok mély nyomokat hagynak a társadalomban, néha még történelmi fordulópontot is jelenthetnek.

Fotó: Makovics Kornél

Felmerül a kérdés, hogy tud-e az emberiség a járványból, s ezekből a jelzésekből tanulni? A kötet íróinak megoszlik a véleménye. Egyesek szerint sokan nem vonják le a legjellemzőbb következményeket. Nem nézik, hogy a társadalom alkotója az individuum, az egyes ember, akinek esetleg karanténba zárva, egymagában, vagy az online világában kellett megküzdenie a betegségtől való félelemmel, esetleg halálfélelemmel is.

Ez okozhatta, hogy megváltozott az egyes emberek demokratikus intézmények iránti elvárása, s a tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a politika, a politikai gyakorlat hogyan reagált erre. Más tanulmány azt összegezte, hogyan változott a felsőoktatás a Covid-19 miatt bevezetett online oktatás, online vizsgáztatás okán, s hogy ez a változás mennyire hagyott maradandó nyomokat.

Fotó: Makovics Kornél

A tanulmánykötetnek nincs eleve megcélzott olvasótábora, mindenkinek szól. Mert a bonyolult, mindennapi életünket érintő jelenségeket, azok következményeit közérthetően írja le. Emellett erénye az is, hogy egyben segíti a különböző tudományterületek egymásra találását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában