Kiállítás és bírálat

2023.11.27. 17:30

Galambok és díszbaromfiak jelentették a hétvége látványosságát

Több mint 600 kisállatot mutattak be az I. Nagymányoki Galamb és Díszbaromfi Kiállításon a hétvégén. A rengeteg látogatót érdekes programmal is várták, amiről Szántó Tibor szervező mesélt lapunknak.

Farkas Eszter

A szerző felvétele.

Tavaly vette át Szántó Tibor a Bonyhádi Galambász és Kisállattenyésztők Klubjának vezetését mégis már két sikeres kiállítást tudhat maga mögött. A klub elnöke elmondta, Nagymányok vezetése szívélyesen fogadta az egyesületet és azt a több mint hatszáz kisállatot, amelyeket a helyi sportcsarnokban mutattak be az elmúlt hétvégén.

– A klub életében már hagyományosnak számít az éves kiállítás, nekem ez volt a második, amit magam szerveztem, de szerencsémre segítségemre volt mentorom, Eibel István és Bartucz Máté polgármester is barátsággal fogadta a rendezvényünket – tájékoztatta lapunkat a rendezvény szervezője. – A kiállításon harminckét fajta galamb és tíz fajta baromfi mellett valóságos különlegességek is érkeztek az ország számos pontjáról.

A szerző felvétele.

A bírálatok pénteken és szombaton folytak, de a helyiek nagy örömére egész hétévégén látogathatták az eseményt az érdeklődők. Szombat délelőtt izgalmas Amerikai King Show bírálatot nézhetett meg a nagyérdemű, amit a szakma egyik kiválósága, Berkes Imre végzett, aki Szerbiából érkezett az eseményre. A bíráló itthon és külföldön több mint hetven champion díjat nyert már szárnyasaival. 1996-tól 2008-ig, 12 éven keresztül volt a Jugoszláv, később Szerb King Klub elnöke, valamint 1990 óta tagja a Magyar King Klubnak is. A szombati bírálaton az összes színosztályból a legjobb tojót és hímet választotta ki.

– Nagyon örültünk, hogy egy ilyen nívós rendezvénynek adhattunk otthont, ami a szervező elmondása szerint kétszeres látogatottságot hozott az eddigiekhez képest – válaszolta kérdésünkre Bartucz Máté polgármester. – Természetesen, amiben csak tudtunk, próbáltunk segíteni. A szervezők jövőre is szeretnék városunkba hozni a rendezvényt, aminek mi szívesen teszünk eleget.

A bonyhádi egyesület már több mint 26 éve működik, amelyet az a Csenkey Csaba alapított, aki annak idején bonyhádi otthonában valóságos papagáj- és madárfarmot alakított ki.

A szerző felvétele.

– A jövő évre szeretnénk egy régiós kiállítást szervezni, amire a tervek szerint több külföldi tenyésztőt is meghívnánk és legalább ezer kisállatot mutatnánk be. Az idén nyolcvanegy serleget osztottak ki a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének regisztrált szakbírái. Országos ismeretségnek örvendő tenyésztők érkeztek Tolna, Baranya, Somogy és Szabolcs-Szatmár megyékből is. Különleges állatokat is hoztak magukkal, megtekinthettek az érdeklődők fütyülő récét, ezüst fácánt, de több őshonos magyar fajtát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában