Hajdan

2023.11.04. 20:06

Kettős gyilkosság történt Pálfán

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

120 ÉVE kettős gyilkosság történt Pálfán – írta meg a Tolnamegyei Közlöny 1903. november 5-i száma. „Nagy vérengzés színhelye volt Pálfán a Goldgruber-féle korcsma, ahol bosszúból Borbély János, Borbély József és Borbély Pál még négy társukkal késekkel és botokkal megtámadták régi haragosukat, Birkás Józsefet és ennek sógorát, Kovács Jánost, a kiket addig szurkáltak és ütöttek, míg meg nem haltak. Midőn a szerencsétlen áldozatok már kiadták lelküket, a gyilkosok eltávoztak a korcsmából és az utczán még Mányok Istvánt is megtámadták s rajta életveszélyes sérüléseket ejtettek. A gyilkosokat a csendőrség elfogta és a szekszárdi kir. ügyészség fogházába kisérte.” 

120 ÉVE egy világtalan rémtette címmel jelent meg írás a Tolnamegyei Közlöny 1903. november 5-i számában. „Gerjen községhez tartozó szőlőhegyeken valóságos rémtettet követett el Horváth Ferencz világtalan ember, a ki szerelmi féltékenységből elhatározta, hogy feleségét megöli, 4 éves ártatlan fiának pedig kioltja az életét, azután önmagát pusztítja el. Szörnyű szándékát csakugyan végre is hajtotta. Horváth Ferencz azzal hívta magához feleségét, hogy nyomogassa meg a hátát; mert erős fájdalmakat érez. Midőn a mit sem sejtő asszony teljesíteni akarta a világtalan ember kívánságát, magához szorította és egy éles késsel elvágta a nyakát. Majd ártatlan 4 éves kis fiát fogta meg, a kit meggyilkolt. Azután kiment a szalmakazal mellé és ott saját nyakát sebesítette meg. A szomszédok vérében találták meg a családirtó apát, a ki még élt, úgyszintén életben volt még a felesége is, a kis fiú azonban meghalt. Horváthot és nejét beszállították a szekszárdi Ferencz-közkórházba, a hol súlyos sebeiket bekötözték. Valószínű, hogy mind a kettő életben marad.”

120 ÉVE „szomorú eset történt Pakson halottak napjának estéjén a temetőben” – kezdődött a hír a Tolnamegyei Közlöny 1903. november 5-i számában. „Ugyanis Bencze Mariska ruhája a sírra helyezett gyertyácskák lángjától meggyulladt és mire az összecsődült nép az égő ruhát a leánykáról lehúzta volna, már oly súlyos égési sebeket szenvedett, hogy annak következtében kínos szenvedés után meghalt.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában