Fejlődő ágazat

2023.11.01. 20:17

Kevés nyulat eszünk, pedig kézenfekvő lenne

Vadasként, pörköltként, ragulevesként elkészítve is ízletes a nyúlhús, mégis igen kevés alkalommal fogyasztjuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nyúl Terméktanács a közelmúltban a népszerűsítését helyezte a középpontba, baranyai részvétellel.

Teol.hu

Fotó: OlgaOvcharenko

Az BAMA cikke szerint az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért el, ám 2023-ban, a nehéz gazdasági helyzetben jelentős visszaesés volt tapasztalható − ismerhető meg a NAK és a Nyúl Terméktanács elemzéséből. Miközben itthon 2023-ban 20 százalékos termeléscsökkenésről beszélhetünk az első félév adatait vizsgálva, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30 százalékos visszaesésről adtak számot. A válság tehát nemcsak nehézségeket hozott a hazai nyúltartóknak, hanem egyben lehetőséget is jelent: a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt – a szükséges fejlesztéseket követően – a magyar nyúlágazat pótolhatja.

Mint azt megtudtuk az összegzésből: hazánkban hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben összesen 10 335 tonna élőnyulat állítottak elő. A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.

A teljes cikket a BAMA.hu oldalon olvashatja el! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában