Hajdan

2023.11.20. 07:30

Négy éves kisfiú elszenesedett holttestére bukkantak

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

60 ÉVE áldozatot követelt egy tűzeset – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1963. november 22-i száma. „A dombóvári állami tűzoltókat értesítették, hogy Vásárosdombón S. J. házánál tűz ütött ki. A ház melletti fészerben kiütött tüzet együttes erővel és a lakosság segítségével sikerült elfojtani, sikerült a környező házakat is megmenteni a tűztől.  Csak később derült ki, hogy a tűzesetnek halálos áldozata is van, S. M. 4 éves kisfiú személyében. A vizsgálat megállapította, hogy a szülők a kisfiút és az 5 éves nővérét a nagyapjukra hagyták otthon. Közben a két kisgyermek nagyapja is eltávozott a házból. Eközben a kis M. a konyhaszekrényen megtalálta a gyufát. Kimentek a fészerbe és ott elkezdtek játszani. Meggyújtottak egy csóva szalmát, s amikor az lángra lobbant, a kisgyerek a fészerbe, a kisleány pedig a szomszédokhoz szaladt, de nem szólt, hogy tüzet csináltak. A járókelők figyeltek fel a tűzre. Értesítették a helyi tűzoltókat, majd a dombóváriakat, és amikor már eloltották a tüzet, a szülők akkor kezdték keresni a gyerekeket. A kislányt meg is találták, de M. nevű kisfiúknak már csak elszenesedett holttestét találták meg az elégett fészer romjai alatt.”

60 ÉVE tragédiát okozott egy hivatásos gépkocsivezető, aki fáradtan ült a volán mögé – ez derült ki a Tolna Megyei Népújság 1963. november 21-i számából. „K. B. J. dunaharaszti lakos, az I. számú AKÖV tehergépkocsijával Budapest felől Pécs irányába hajtott. Már Bonyhád határába érkezett, amikor szembe jött vele szabályosan özv. K. Gy.-né, gyalogosan. K. B. J. éppen ekkor aludt el a volán mellett, letért az útpadkára és elütötte a gyalogost. Özv. K. Gy.-né olyan súlyosan sérült, hogy kórházba szállítás közben meghalt.” 

60 ÉVE „minden várakozást felülmúlóan kedvezett a szerencse a Budapesten megrendezett gépkocsi-nyereménybetétkönyv sorsoláson a Tolna megyei gépkocsi-nyereménybetétkönyv tulajdonosoknak” – olvasható a megállapítás a Tolna Megyei Népújság 1963. november 20-i számában. „Ez alkalommal (...) egy húzáson hét gépkocsit nyertek a megyében. A mostani sorsoláson egy Fiat, két Wartburg, két Moszkvics és két Skoda személygépkocsit nyertek. Ezek közül kettőt Dunaföldváron, egyet Alsónyéken, egyet Dombóvárott, egyet Gyönkön, egyet Kocsolán és egyet Szekszárdon váltott gépkocsi-nyereménybetétkönyvvel.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában