Fűtéstámogatás

2023.11.01. 08:49

Negyvenöt köbméter szociális tűzifát osztanak szét

A rászorulók részére novemberben osztják ki a negyvenöt köbméter szociális tűzifát a négyszázhét lakosú Nagyszékelyben, tájékoztatta lapunkat Klubecz Istvánné polgármester.

Brunner Mónika

Örülnek mindenütt a rászorulók a tűzifa adománynak (képünk illusztráció).

Fotó: MW

A szociális juttatásokkal kapcsolatban a polgármester ismertette, hogy Nagyszékely fiatalodó település, a lakosok a környező városokban dolgoznak, helyben leginkább közfoglalkoztatottság van, munkanélküliség nincs. A szociális alapú támogatásokat önkormányzati rendeletekben szabályozzák. Azon nagyszékelyi fiatalokat, akik öt éve már Nagyszékelyben laknak, egyszeri ötvenezer forinttal támogatják, ha a településen vásárolnak lakást. Ha helyben építkeznek, akkor egyszeri százezer forintot fizetnek nekik. 

A falugondnoki szolgáltatásuk különösen az időseknek kedvez, nekik az ebédet térítésmentesen viszik házhoz, egy ebéd hatszázötven forintba kerül. Segítenek nekik a bevásárlásban, fabehordásban, naponta látogatják őket, valamint ha szükséges, orvosi vizsgálatokra is szállítják őket. Az idősek az óvodásokkal és iskolásokkal a nagyszékelyi ötven fős konyhán is tudnak étkezni, az ovisok az ebédet ingyen kapják. A hatvanöt év felettieknek és a rokkantnyugdíjasoknak az idősek napja alkalmából édességcsomagot ajándékoztak. Még augusztusban a gyerekek beiskolázási támogatásban részesültek, az iskolások egyszeri húszezer forintban, az óvodások egyszeri tízezer forintot kaptak. 

A nagyszékelyi önkormányzat rászorultsági alapon temetési segélyt is oszt, általánosan a temetési költségek tíz százalékát vállalja. Amennyiben a hozzátartozó nem tudja eltemetni halottját, akkor az önkormányzat köztemetést rendez. 

Az elmúlt időszakban több alkalommal kellett nagyszékelyi vihar- és tűzeset károsultakat rendkívüli támogatásban részesíteniük. A károsultaknak számlákkal kellett igazolniuk, hogy a káresemény helyszínét rendbehozták. 

A nagymértékben szociálisan rászorultaknak pénzösszeget adományoznak, egy alkalommal húszezer forinttól negyvenezer forintig. 

Klubecz Istvánné hozzátette, hogy az idei évi karácsonyi ünnepeken sem maradhat el a falukarácsony, valamint igyekeznek év végére támogatáshoz juttatni lakosaikat, legalább a karácsonyi vacsorához szeretnének hozzájárulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában