Kárpát-medencei Lovas Fórum

2023.11.29. 20:00

Nekünk a ló a szabadság és az összetartozás jelképe

Határainkon túlról jöttek magyar vendégek, magyar lovasok Szekszárdra, ahol a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Magyarság Háza megrendezte az I. Kárpát-medencei Lovas Fórumot és Konferenciát. A helyszín a Bodri Pincészet és Szőlőbirtok volt.

Szepesi László

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornel

A környező országokból érkezett résztvevők elsőként egy rövidfilmet néztek meg, amely bemutatta, miként segíti államunk a határainkon túl élő magyarságot az oktatás, a kultúra, a sport területén, valamint az ifjúság fejlődését, és az egyházak tevékenységét. 

Évi 100 ezer forintra emeltük a magyar oktatásban résztvevő minden külhoni gyermek támogatását, közel kilencszáz óvodát építünk, újítunk fel, a Határtalanul program keretében pedig már több mint 520 ezer magyarországi gyerek utazhatott osztálykirándulás keretében a külhoni magyarlakta területekre. A külhoni magyar szervezeteknek, intézményeknek, egyházaknak, önkormányzatoknak több mint 526 milliárd forint támogatást nyújtott a magyar állam 2010 óta, és több mint hatezer beruházást valósított meg.

Ezt követően Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a résztvevőket, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, a Vajdaságból és a Mura-vidékről érkezett lovasokat. Beszélt arról, hogy először 2022-ben hirdették meg a pályázati lehetőséget, amelynek célja az erdélyi lovasok támogatása volt. Itt elsősorban a fiatalokra fókuszáltak, ugyanis – mondta – a lovaglás nem csak sport, amely az egészséges életmódra, a rendszeretetre serkent, hanem egy hagyományvilágnak, egy régi kultúrának továbbmentése is. 

Szólt a lovas zarándoklatokról, a májusban megtett a VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklatról, majd elmondta, az új Kárpát-medencei lovasprogramot idén indították, 400 millió forinttal támogatva a lovasegyesületeket. A kiírásra 119 pályázat érkezett, 81 Erdélyből, 22 Felvidékről, 10 Vajdaságból, 4 Kárpátaljáról, s egy Muravidékről.  A pályázatok közül 89 volt sikeres. A győzteseknek Potápi Árpád adta át az erről szóló oklevelet.

Ezt követően Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szólt a résztvevőkhöz, a pályázat győzteseihez. Elmondta, az anyaország nem feledkezik meg a trianoni borzalom után elszakított nemzettársairól. Ezt bizonyítja ez a mostani rendezvény is, amikor a lovaskultúra ápolásával a fiatal nemzedékben erősíti a nemzeti összetartozás érzését. Említette, hogy a Kárpát-medencében élő magyarajkúaknak a ló a szabadság és az összetartozás jelképe, s fontos, hogy a lovas érzelmű emberek egy irányba nyergeljenek. Az összetartozásunk, az egy nyelven beszélésünk azt is jelenti, hogy az egyéni érdekeknek nincs helyük, csak a közérdeknek, az értéket teremtő munkának. Ez a legfontosabb, mert enélkül nem lehet azokat a szakmai feladatokat megvalósítani, amelyeket kitűztünk.

A kormánybiztos beszédét követően a határon túliak képviselői beszéltek életükről, munkájukról, mutatták be a más országokban élő honfitársaiknak sorsukat. A délután hátralévő részében az I. Kárpát-medencei Lovas Fórum és Konferencia szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel folytatódott.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában