Művészek tartottak előadásokat

2023.11.15. 17:30

Színház volt a Garay Gimnáziumban

Kis színházak nyíltak a diákoknak szerdán délelőtt a Garay Gimnáziumban.

Szepesi László

Színészek, művészek tartottak előadásokat.

Fotó: Mártonfai Dénes

Órarend szerint a 7 – 8 – 9-ik osztályosok számára színészek, művészek tartottak előadásokat. – Ez a KultUp program – mondja Rajos Judit igazgatóhelyettes –, a célja a diákok érdeklődésének felkeltése, megerősítése a nemesebb kultúra iránt. A délelőtt egy történelmi témájú előadással kezdődött a díszteremben, Jobku és Dzsevu, két színész, Egger Géza és Lábodi Ádám akrobatikus történelemórát tartott az Aranybulla keletkezésének koráról. Utána a tantermekben, s a tornacsarnokban folytatódtak az előadások.

Napjainkban, mikor a kultúra alatt a többség a könnyed, a felkapott sztárok néha igénytelen műsorait érti, hallatlanul fontos a jövő generációjával megismertetni az igényesebb művészetet is. Ezt tűzték célul, mikor a Déryné program keretében elindították ezt a kultúrát népszerűsítő sorozatot, melynek során az országban középiskolákat látogatnak meg. Az előkészületek nagyon alaposak voltak. A szervezők fotókat kértek a tantermekről, a díszteremről, tornacsarnokról, így dolgozták ki az igazán igényes programot. A részletekről az ötletgazda, a projekt vezetője, Héjja Gábor, beszélt.

Mint elmondta, ő és Kis Domonkos Márk, Jászai Mari-díjas színművész, a Déryné Program igazgatója régóta, már vagy tíz éve foglalkoznak közösségépítéssel, közösség szervezéssel. Tapasztalták, hogy a mostani fiatalokat, a Z generációt nehéz ösztönözni a közösségi programokon, rendezvényeken való részvételre, a kompetencia átadásra. Ennek érdekében legjobb az élményen keresztül tenni valamit, s erre ott a színház. Innen jött az ötlet, hogy ha a gyerekek nem jönnek közösségbe, színházba, akkor jöjjenek ők az iskolába. Hozzák ide azokat az irodalmi műveket, azokat a szituációkat, amelyektől két dolgot remélnek, egyrészt azt, hogy a fiatalok jól érzik magukat, másrészt hogy élmény lesz számukra az irodalmi alkotás, vers, komoly zene, mert az valóban művészi szinten jut el hozzájuk.

Ezzel közelebb hozzák a TikTokon, Instagramon, s egyéb, kínai hightech cégek online platformjain kommunikáló, lélegző fiatalokat a művészi értékekhez. A KultUp programban már félszáz színész, művész, zenész, drámapedagógus vesz részt, a Déryné társulat mellett a győri, a salgótarjáni és a kaposvári színház is partner. Mind azért dolgoznak, hogy a fiatalokkal megszerettessék a klasszikus zenét, az irodalmat, a művészetet. A felmérésekkel is megerősített tapasztalat is bizonyítja, a KultUp program sikeres, megnyitja a gyerekeket egymás iránt is, és elmélyíti bennük a komolyabb művészet iránti igényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában