Hitélet

2023.11.15. 20:00

Támogatnak többek között egy kilencgyerekes anyát is

Öt országból érkeztek hívők az Evangéliumi Barátság Egyház tolnai konferenciájára. A program előtti és utáni napokban környékbeli gyülekezeteket és a közösséghez tartozó családokat látogattak meg a vendégek a helyi lelkipásztor, Frei Antal kalauzolásával.

Wessely Gábor

Frei Antal és dr. Donatien Ndimurukundo a régóta támogatott dunaszentbenedeki kilencgyermekes asszonynál. (Beküldött fotó)

Magas rangú vallási vezető Frei Antal. Amellett, hogy az Evangéliumi Barátság Egyház tolnai lelkésze, ő az európai igazgató is. A tolnai gyülekezet most 25 éves. Itt volt ennek a kisegyháznak az első magyarországi imaháza, sőt egész Európát tekintve a tolnai volt az első számottevő közössége. A jelenlegi helyzetet így vázolja az alapító lelkész: 

– Van már missziónk Szerbiában, Horvátországban, Ukrajnában, Romániában, Írországban és Görögországban. Magyarországi gyülekezetünk összesen hat működik, a többi csak kisebb házicsoport.

Beküldött fotó.

Az Evangéliumi Barátság Egyház háromévente tart vissza- és előre tekintő konferenciát. Erre a közelmúltban került sor a tolnai imaházban. Beszámolók hangzottak el az eddig végzett munkáról, és a jövőt illetően többek között arról, hogy Franciaországban és Spanyolországban is jól halad a gyülekezetplántálás. Természetesen volt igehirdetés, zenés istendicsőítés is. A történteket így összegzi Frei Antal:

– Öt országból érkeztek testvérek a konferenciára. Itt volt a nemzetközi igazgató is Amerikából, Adrian Halverstadt, a feleségével Lisaval. Velük, még a rendezvény előtti napokban végig látogattunk több gyülekezetet. Eljött dr. Donatien Ndimurukundo is, aki jelenleg sürgősségi orvos Franciaországban, de eredetileg afrikai, Burundiban él a családjával. Közeli a kapcsolatunk, háromszor is dolgoztunk már együtt, afrikai missziós útjaimon. Vele a programsorozat után indultunk családlátogatásra. Elmentünk többek között ahhoz a dunaszentbenedeki kilencgyermekes anyához is, akit már több mint egy éve támogatunk. 

Terjeszkedik az Evangéliumi Barátság Egyház. Jelenleg harminc-harmincöt országban van jelen, főleg Ázsiában és Dél-Amerikában elterjedt. Központja az USA-ban található. Afrikában is népes gyülekezetei működnek. Frei Antal a jövőben az európai gyülekezetépítésre akar koncentrálni. Helyi feladatait – hitoktatás, cigánymisszió, stb. – igyekszik átadni a fiatal, most szolgálatba álló pásztoroknak.

Angol igehirdetés

Sokat utazó lelkipásztor Frei Antal. A gyülekezetépítést neki találták ki. Angolul is hirdeti az igét, könnyen megtalálja bárkivel a közös hangot, jó szemmel tudja kiválasztani a leendő pásztorokat. Azt vallja, hogy minden utazás gazdagítja az embert, élményeket kínál, lelki táplálékot nyújt. Ugyanakkor nehézségekkel is meg kell küzdeni. Afrikában megfordult olyan helyeken, ahol a törzsi ellentétek miatt komoly veszélynek volt kitéve. És adódott olyan szituáció is, amikor a gyülekezetek közötti és gyülekezeteken belüli ellentétek elsimítására volt szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában