Az idősek számára fontos, hogy közösségbe járjanak

2023.12.25. 15:40

A karácsonyi szavalóverseny győztesének előadása könnyet csalt a szemekbe

Karácsony előtt az ünnepekre hangolódtak a nyugdíjasok, verssel, vendégséggel, örömteli barátsággal.

Gazsó Rita

Megtelt a Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár emeleti terme a szavalóversenyre. Sok nívós programot szerveznek az idősek számára. Fotó: Part Oldalak

Harmadszorra rendezték meg a karácsonyi szavalóversenyt Dunaföldváron, a Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár emeleti termeiben, amelyre Dunaföldvár mellett Soltról, Madocsáról és Bölcskéről is érkeztek résztvevők. Összesen 16 szavaló jelentkezett a versenyre, akiknek egy kicsit nehezítette a feladatát, hogy az általuk elmondott versben el kellett hangoznia az angyal szónak.

Igazán vicces volt, hogy ki hogyan oldotta meg a feladatot. Valaki valóban olyan költeményt választott, amiben szerepelt ez a szó, de olyan is volt, aki viccesen annyit mondott „oh az angyalba”, amikor úgy tett, mintha megbotlana, mielőtt belekezdett volna egy olyan versbe, amiben amúgy nem szerepeltek angyalok – számolt be a Part Oldalak.

Solti nyugdíjas lett a győztes

A programra – a portál szerint – izgatottan készültek a helyiek, reggel óta szendvicseket készítettek, hogy a szavalást követően teával, sütivel és finom falatokkal vendégelhessék meg a résztvevőket. A zsűri elbírálta az előadásokat, kiválasztotta az első három helyezettet, valamint a különdíjas verselőt. Az első helyezést egy solti nyugdíjas, Szondi Miklós érte el, aki Reményik Sándor Kereszt című versét adta elő. A második egy bölcskei hölgy, Tamási Antalné, a harmadik pedig Tarcal Jánosné lett Madocsáról. A dunaföldvári Böde Vilmosnét különdíjjal jutalmazta a zsűri, aki Ady Endre Karácsonyi rege című versével érdemelte ki azt.

A győztes előadása könnyet csalt a szemekbe

A zsűri elnöke Nagy Gáborné, Dunaföldvár egykori, ma már nyugdíjas polgármestere volt, aki pozitívnak ítélte a verselők teljesítményét, mivel alkalomhoz illő, ünnepi darabokat választottak. Dícséretesnek nevezte, hogy az idősek vállalták ezt a feladatot, hiszen már egyikük sem tartozott ahhoz a korosztályhoz, akik gyakran szavalnak. Az előadók közül sokan felolvasták a verseiket, ki jobban, ki kevésbé jól adta elő, azonban akadt olyan előadás is, történetesen az első helyezetté, aki könnyeket csalt a szemekbe.

Az idei utolsó találkozó

Nem ez volt azonban az idősek utolsó találkozója, egy évzáró ebédre még összeültek a Málta-házban, ahol értékelték az idei évet. Mint elhangzott, ez az esztendő jól sikerült számukra, hiszen bár voltak betegségek, a csapat tagjai nem fogyatkoztak meg. Emellett több nívós programot sikerült szervezniük: kirándultak, színházban voltak, minden héten hétfőn pedig a művelődési központban találkoztak, ahol a klub ötven tagjából 35-40 általában mindig jelen volt. Az eseményen elhangzott: az idősek számára fontos, hogy közösségbe járjanak, jól érezzék magukat, legalább egyszer egy héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában