Balesetveszélyes

2023.12.19. 11:26

Vis Maior alapból állítanák helyre a beszakadt pincéket

Múlt héten számoltunk be arról, hogy az esőzések miatt két pince is beszakadt Szekszárdon.

Bencze Péter

A löszfalakba vájt pincék magukban hordozzák annak veszélyét, hogy egy-egy csapadékosabb időszakot követően a puha földréteg omlásnak indul (Forrás: Facebook)

Pénteken a Bocskai utca 28-as számból nyíló vájat rongálódott meg, ezért a polgármesteri hivatal munkatársai lezárták az ottani utat. Egy nappal később, szombaton pedig a Hosszúvölgy utcában történt hasonló eset. Személyi sérülés sehol sem történt, az érintett magán-, és közterületekben viszont jelentős anyagi károk keletkeztek.  A táj és a talaj sajátos jellege miatt a tolnai vármegyeszékhelyen nem példa nélküliek a hasonló esetek. A löszfalakba vájt – nem ritkán több száz éves – pincék közül sokat ugyanis a készítésük idején nem tégláztak ki, ez pedig magában hordozza annak veszélyét, hogy egy-egy csapadékosabb időszakot követően a puha földréteg omlásnak indul.

A Bocskai utcából nyíló pince megrongálódását követően Szollár Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője azt írta a Facebookon, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai kedden jutnak be a területre, hogy felmérjék a beszakadás okait. A helyreállítási munkák pedig ezt követően kezdődhetnek meg. A városházán egyébként azt tervezik, hogy a károk felszámolását az Államkincstárhoz benyújtott vis maior pályázatokból finanszírozzák. 

Ahhoz viszont, hogy egy ilyen dokumentumcsomagot összeállítsanak, szükség van arra, hogy az állam által megbízott szakértők előbb helyszíni szemlét tartsanak. Erre viszont eddig még nem került sor, és a közelgő ünnep, valamint az igazgatási szünet miatt lehetséges, hogy a munka átcsúszik a következő év elejére – tudtuk meg Kilián Mátétól, a polgármesteri hivatal kommunikációs referensétől. 

A renoválás tehát vélhetően nem kerül pénzébe a városnak, mert bár a munkák árát előre meg kell az önkormányzat finanszíroznia, a költségeket az állam megtéríti.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában