Aki közel 35 éve szolgál

2023.12.10. 15:08

Diakónussá szentelés a feleség hozzájárulásával

Az egyházban betöltött szolgálat nem önmegvalósítás, hanem önátadás. Ezt szokták mondani azok, akik már belül vannak, azoknak, akik körön belülre szándékoznak kerülni.

Wessely Gábor

Szőts Gábor, akit diakónussá szenteltek.

Fotó: Ritzel Zoltán

Szőts Gábor ezt tudta, hiszen közel 35 éve, 1989 óta vezet egy, a bonyhádi plébániához tartozó csoportot, melyet így jellemez: személyes törődést élvező, személyes istenélményhez jutó tagok alkotta szeretetközösség.

Rendszeresen találkoznak, és gyakran tartanak zenés, gitáros istendicsőítést. A közösségvezetőt szombaton szentelte diakónussá Felföldi László pécsi püspök a bonyhádi katolikus templomban.

Felföldi László püspök a bonyhádi templomban.
Fotó: Ritzel Zoltán

– Házasemberként is lehet valaki diakónus – mondja a felszentelt –, ha megvan hozzá a felkészültsége, az elhivatottsága, és a felesége is hozzájárul. Ez is előírás, mert a szolgálat időt vesz el a családtól.

Ahogy a papságnál, úgy a segítők, a szertartásokon közreműködők körében is vannak különböző fokozatok. A sorrend a következő: a lector (aki felolvashat a szentmiséken), az akolitus (aki áldoztathat) és a nős, rendes diakónus (aki az evangéliumot felolvashatja, és keresztelhet, eskethet, temethet). Szőts Gábornak van polgári foglalkozása, tehát a „korszerű” kérdés az, hogy miért akart, és miért most akart egyházi vonalon előbbre jutni?

– Két éve fejeztem be a teológiai tanulmányaimat – avat be a részletekbe –, aztán következett a kétéves diakónusképzés. Ha az ember érez egyfajta küldetést, ami jelen esetben a szolgálat vállalása, annak szeretne minél jobban megfelelni. Most az történt, hogy amit csinálok ahhoz kaptam egy különleges kegyelmet, szenteltséget a püspök atya által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában