Visszatekintés

2023.12.17. 07:30

Elborult az elméje egy derék szekszárdi iparosnak

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció.

110 ÉVE gólya látogatott a fogházba, természetesen csak képletesen – adott hírt a rácsok mögötti gyermekáldásról a Tolnamegyei Közlöny 1913. december 21-i száma. „A tavasz kedves madara, a gólya már most, télviz idejében rászállt a szekszárdi kir. törvényszék fogházára, ahol a valóban ritka vendéget egy tolnai elítélt fogolyasszony fogadta a kis csöppséggel, aki sirva-riva köszöntötte a komor falak között a mamáját. A gólyanéni is csakhamar megjelent a fogházban és múlt csütörtökön vitte a belvárosi róm. kath. templomba keresztvízre.”

110 ÉVE a válságos gazdasági viszonyok miatt elborult az elméje egy derék szekszárdi iparosnak – írta meg a szomorú történetet a Tolnamegyei Közlöny 1913. december 21-i száma. „A kereskedők és iparosok egyre fizetési zavarokba jutnak. Ez történt Horváth József szekszárdi előkelő cipésszel is, akinek nagyon keresett üzlete van a Kaszinóbazár épületében. Az egyébként törekvő és nagy terveket építő ember fizetési zavarokba jutott, ami annyira meghibbantotta eszét, hogy múlt szerdán nagyzási mánia mutatkozott rajta és a Ferenc-kórház elmebeteg osztályába kellett szállítani. A jobb sorsra méltó iparos iránt általános a sajnálat.”

110 ÉVE a karácsony közeledtével megsokasodtak a jótékonysági akciók. Egy ilyen eseményre hívta fel a figyelmet a Tolnamegyei Közlöny 1913. december 21-i száma. „Az Első Szekszárdi Magyar Asztaltársaság az idén is, mint minden évben, karácsonyi felruházási ünnepélyt rendez folyó hó 24-én d. u. fel 3 órakor az Obernik féle Erzsébet Szállóban. A legnemesebb emberbaráti célokat szolgáló egyesület 16 szegénysorsu gyermeket ruház fel tetőtől talpig, hogy boldoggá tegye nekik a karácsonyi ünnepet.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában