Szilveszteri sajtótájékoztató

2023.12.29. 14:01

Gyarapodott Szekszárd, és ez várható jövőre is

A végéhez közeledő év történéseit összefoglaló beszélgetésre, hivatalosan sajtótájékoztatóra hívta az újságírókat Máté Péter, Szekszárd Közgyűlése Fidesz KDNP frakciójának és a Pénzügyi Bizottságának elnöke.

Szepesi László

Máté Péter ünnepi sajtótájékoztatót tartott

Fotó: Mártonfai Dénes

Máté Péter a felsorolást a legfontosabb, egyben leglátványosabb történéssel, a zöld város kialakításával kezdte. A régóta húzódó, többször megtorpant programról idén dönteni kellett: vagy elhalasztják, hagyják veszni az eddig végzett munkát, vagy vállalják a szinte lehetetlent, és négy hónap alatt megvalósítják az 1,2 milliárdos tervet. Az eredmény látványos, egyértelmű siker.

Helybeli cégek nagyszerűen összehangolt munkája nyomán megszépült, 5000 négyzetméter zöld felülettel gyarapodott a város központja, a Liszt tértől a Luther térig, beleértve a Wosinsky lakótelep utcáit, játszótereit is.

A területen lett 184 új ülőke, 88 kerékpár támasz, több mint 130 hulladékgyűjtő, sok piknik asztal, szék, napelemes kandeláber, fitness eszköz. Az új burkolat között ültettek, telepítettek 137 lombhullató fát, 900 cserjét, ötezer évelő növényt és ugyanennyi örökzöldet. Az utóbbi munkát az önkormányzattól az Alisca Terrához került zöldbrigád végezte, gyorsan és szakszerűen. Emiatt ugyan, mondta a képviselő, itt-ott a lehullott leveleket, a földet borító lombszőnyeget még nem sikerült elvinni, de hamarosan erre is sor kerül.

Fotó: Denes Martonfai

Az év során bővült Szekszárdon az Ipari Park is, 2800 millió forintért három új csarnok épült. Már mindhárom gazdára talált, s az általuk fizetett bérleti díj a várost erősíti. Emellett felújítottak a városban 11 raktárépület, javult az úthálózat, a közvilágítás, épültek járdák, bővült a közbiztonságot javító kamerarendszer és többek között korszerűsödött az áramhálózat is. Ezeket a munkákat segítette, hogy Horváth István országgyűlési képviselő lobbija hatására Magyarország Kormánya 684 millió forint többlettámogatást ítélt Szekszárdnak.

A nyáron elkészült a Modern Városok program egyik legjelentősebbnek számító beruházása, a Tudásközpont. A levéltárnak és a könyvtárnak korszerű otthont adó épület felépítésével sokévtizedes álom valósult meg. Még tart a berendezések beszerzése, és szervezik a költöztetést.

Az idei beruházások közé tartozott a Keselyűsi út felújítása és kerékpárútak építése. A Magyar Közút NZrt.-vel konzorciumban 3100 millió forintért biztonságosabb, komfortosabb lett e közlekedés, megújult tíz kilométeren a közút és lett 8,7 kilométer új kerékpárút is. Utóbbin a Gemenc könnyebben elérhető kerékpárral. 

A Kerékpárosbarát Szekszárd program során 314 millió forintból Palánk felé is elkészült 1300 méter kerékpárút. Itt – jegyezte meg Máté Péter – a sok eső kihozta a hibákat, egy helyen megsüllyedt a pálya, de azt hamar kijavítják. Ez egyébként része a Tolnán át Domboriig érő ilyen útnak. Az a palánki hídon át, a palánki iskola mellett a vasútig, azzal párhuzamosan Mözsig ér majd, s ott csatlakozik a Domboriba vezető kerékpárúthoz.

Ha majd mindez megvalósul, akár, Szekszárdon a Szőlőhegytől, kerékpárral el lehet jutni a dombori strandig.
Szőlőhegyen 247 millió forintért elkészült a felújított óvoda, és épült mellé 231 millióból egy minibölcsőde is. Ma ez a vármegye egyik legmodernebb létesítménye, amely hamarosan 14 bölcsis, és az új tanév kezdetétől 50 óvodás nappali otthona lesz. 

Fotó: Denes Martonfai

Gyarapodott az egészségügy is – mondta Máté Péter. A meghiúsult, meghiúsított Szabó Dezső utcai, és Alisca utcai után épült, átépült két orvosi rendelő a Vörösmarty utcában. Ezt a 220 milliós beruházást a város cége, a Távhőszolgáltató Kft. végezte, s nemrég megkezdődött műszaki átadása. Itt lesz a 3. számú körzet, dr. Papp Zoltán rendelője, s a 14. számú körzet, dr. Bálint Orsolya háziorvosi rendelője is. Ez a beruházás négyezer szekszárdi lakos orvosi ellátását javítja.

Az esztendő során 200 millióért rendezvényeszközöket is vásárolt a város, 600 mobil nézőtéri széket, komplex színpad- és fénytechnikát kapott a Babits Mihály  Kulturális Központ, így a városi rendezvényekhez jövőben nem kell bérelni ezeket, ami csökkenti a költségeket.

A sporttal kapcsolatos beruházások közé tartozott a vásártér mellett, májusban, 36 millióért megépített BMX Freestyle és Triál pálya. Megemlítette a képviselő, hogy voltak az évben szociális programok is, így 360 kisiskolás, elsős diák kapott ajándékcsomagot a tanév kezdetén, az idősek napján a város polgárait köszöntötték a Babits kulturális központban rendezett előadásokkal, karácsony előtt pedig a 65. évüket betöltött szekszárdi polgárok közül 4700-an igényeltek és kaptak a várostól, egyenként ötezer forintot érő ajándékcsomagot.  

Gyarapodott 2023-ben Szekszárd, s remény van arra, hogy ez a tendencia jövőre is folytatódik, sőt, erősödik. Már előkészítik a két ütemben induló, 5,3 milliárdos útépítési programot, amelynek során megújul több mint 100 útszakasz, köztük a legforgalmasabbak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában