Hangulatkeltés

2023.12.18. 13:58

Megérkezett a szekszárdi kórház válasza az ügyeleti díjak csökkentéséről

Egy egészségügyi dolgozó írt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek, miszerint az intézmény adósságaira hivatkozva október 1-vel csökkentették az ügyeleti díjakat a szekszárdi Balassa-kórházban, így azóta ugyanannyi munkával kevesebbet visznek haza, mint két hónappal ezelőtt.

Teol.hu

Forrás: Tolna Vármegyei Balassa János Kórház

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek levelet írt „egy elkeseredett egészségügyi dolgozó”. A kormányt folyamatosan támadó honatya állítása szerint változtatás nélkül tette közzé közösségi oldalán a szekszárdi Balassa-kórház névtelenségbe burkolózó munkatársának írását, melyben többek között az áll, hogy ugyanannyi munkával kevesebbet visznek haza, mint két hónappal ezelőtt. Azt persze nem teszi hozzá sem Hadházy, sem az ismeretlen levélíró, hogy a törvény által előírtnál jóval kedvezőbb ügyeleti díjakat kaptak és kapnak ezt követően is a szolgálatot ellátó munkatársak.

Megkerestük ez ügyben a kórház vezetőségét, akiktől az alábbi tájékoztatást kaptuk. Levelüket változtatás nélkül közöljük.

„A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház menedzsmentje az ügyeleti munkáért fizetett díjnak a százalékos mértékén nem változtatott, csak az elszámolásnak a rendszerén – áll a teol.hu hírportálhoz eljuttatott közleményben. – A szekszárdi kórházban az ügyeleti százalékok jelenleg is magasabbak a törvény által előírt ügyeleti díjaknál: ezek szerint a hétközi, hétvégi és fizetett ünnepnapi munkáért 70-80-90%-ot kellene fizetni, ehelyett az intézmény 110-120-130%-ot fizet. Erre jön még rá az 50%-os plusz pótlék az önként vállalt munkáért. A kórház eddig a legelső ügyeleti órától önként vállaltnak tekintette az elszámolt órákat, és a megadott százalékokhoz képest még plusz 50%-ot fizetett ki.

A mostani módosításnak az a lényege, hogy az önként vállalt plusz 50%-ot csak a valóban önként vállalt munkáért fizeti ki az intézmény ezután. Tehát nem a százalékot csökkentette a kórház, csak az elszámolás menetét, és a törvény által előírt ügyeleti díjaknál jelenleg is magasabb ügyeleti díjakkal számolja el az ügyeleti órákat. A változásról az intézmény nyár óta több alkalommal is tájékoztatta szóban a szakdolgozókat.

Ezeken felül pedig az alacsonyabb végzettségű munkatársak esetében (betegvezetők, műtőssegédek) az intézmény 2023. július 1-jén döntött arról, hogy magasabb fizetési kategóriába sorolja őket (B-C kategóriába), ami átlagosan bruttó 40 ezer forint alapbér-emelkedést jelentett, mely alapja az ügyeleti díj számításának is.

Az intézkedés fő célja az intézmény gazdaságosabb működtetése, a betegellátás színvonalának növelése érdekében.

A kórház tartozása 2023. október elsején meghaladta a 2 milliárd forintot, adósságainak rendezésére pedig a közelmúltban 1 milliárd 750 millió forintot kapott.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában