Testületi ülés

2023.12.14. 20:00

Nem emelkednek számottevően a paksi közszolgáltatások díjai

Összesen húsz napirendi pontot tárgyalt legutóbbi ülésén, szerdán a paksi képviselőtestület. Határoztak egyebek mellett az önkormányzati lakások lakbéreiről, a temetőkről és a temetkezésről szóló helyi rendelet módosításáról, háztartási szennyvízzel kapcsolatos döntésekről, illetve „Paks Kultúrájáért” kitüntetés adományozása is napirendre került.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

– Mindig nagyon fontosnak tartjuk, hogy legalább évente egyszer, testületi ülés keretei között közmeghallgatást tartsunk. Ilyenkor a paksiak eljöhetnek és elmondhatják a véleményüket, észrevételeiket, de leginkább azt várjuk tőlük, hogy kérdéseket tegyenek fel egy-egy üggyel, problémakörrel kapcsolatban, amelyre akár személyesen a helyszínen, akár később, a hivatal illetékes kollégáját bevonva válaszolunk az érdeklődőknek – mondta Szabó Péter. A polgármester szerint a mostani közmeghallgatáson nem merült fel olyan kérés, kérdés, amely azonnali beavatkozást igényelt volna. Jobbára általános észrevételeket tettek a megjelentek, például az utak, járdák állapotáról, a parkolási helyzetről vagy egy adott lakóterületen élő közösség problémájáról, amelyek többségére a helyszínen sikerült válaszolni a felszólalóknak – összegezte a tapasztalatait.

A közmeghallgatást megelőzően részletes beszámoló hangzott el a Paks II projekt jelenlegi helyzetéről Rákóczi Péter, Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatójától. Ennek legfontosabb üzeneteként Szabó Péter az atomenergia fontosságát emelte ki. – Atomenergia nélkül a jelenlegi világban elképzelhetetlen a megnövekedett villamos-energiaszükséglet karbon-mentes biztosítása, annak ellenére, hogy ma is vannak olyan hangok az országban, sőt a vármegyében is, amelyek ennek ellenkezőjét bizonygatják – mutatott rá.

Első napirendi pontként a Paks jövő évi átmenti költségvetési gazdálkodásáról szóló önkormányzati rendelet került napirendre, amelynek szerepe, hogy a februárban véglegesülő költségvetésig ez alapján működjön a város. A javaslatot egyhangúlag elfogadta a grémium. Az önkormányzati lakások lakbéreivel is foglalkozott a testület. Szabó Péter 6 százalékos emelést javasolt, amelyet egyhangúlag elfogadtak a képviselők. Ennek értelmében egy 50 négyzetméteres, összkomfortos lakás bérleti díja az idei 16 500 forintról 17 500-ra növekszik, amely jóval a piaci ár alatt van – jegyezte meg a városvezető.

Módosult a temetőkről és temetkezésről szóló rendelet, itt a hűtőház használati díja változott, az eddigi 400 forintról emelkedik 1 000 forintra napi szinten. A nem közművel gyűjtött háztartási szennyvízzel két napirendi pont is foglalkozott. A közszolgáltatás díjáról, valamint a szennyvíz begyűjtésével kapcsolatosan született döntés. Ennek értelmében a lakosságot érintő díjtétel esetében sem az alapdíj, sem az ürítési díj nem változik az idei évhez képest. A vállalkozásoknál a szennyvíztárolóból ürítés esetén az alapdíj 4 százalékkal csökken, az ürítési költség viszont 29 százalékkal növekszik, az árnyékszékből ürítés esetén mindkét tétel tíz százalékkal nő.

Döntés született a fenntartható energia és klíma akcióterv elfogadásáról. Ennek apropóján a polgármester emlékeztetett, hogy nemrégiben két díjat is elnyert Paks, az egyik a Holnap városa cím, amelyet két éven keresztül viselhetnek, a másik pedig a Klímabarát Település verseny, ahol első helyezést sikerült elérni. – Ezekkel a fenntarthatóság jegyében végzett munkánkat, környezetvédelmi tevékenységünket ismerték el – fogalmazott Szabó Péter, aki szerint a mostani akcióterv ahhoz is kellett, hogy minél jobb pozícióból tudjanak indulni és pályázni az ilyen célú TOP Plusz kiírásokon.

A képviselőtestület zárt ülésen döntött a Paks Kultúrájáért kitüntetés adományozásáról. Miként a polgármester szerdai közleményéből megtudtuk, a díjat Péger József képzőművész kapja meg. A testületi ülésről szóló sajtótájékoztatón Szabó Péter kiemelte, hogy Péger József esetében egy olyan életművet díjaz az önkormányzat, amely egyedülálló, nem csupán Pakson, hanem országosan is. A díj átadása január 22-én, a Magyar Kultúra Napján történik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában