Bérfejlesztést követelnek

2023.12.05. 14:40

Sztrájkra készülnek a buszsofőrök, a Volán szerint indokolatlanul

Sztrájkot jelentett be december 10-11-re Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ).

Révészné Hanol Erzsébet

Tolna vármegyében hét Volánbuszost díjaztak (Fotó: MW)

Az autóbuszvezetők mindkét napon részt vesznek a sztrájkban, a karbantartó munkások pedig december 11-én az első műszakban 8 és 11 óra között, míg a másodikban 14 és 17 óra között szüntethetik be a munkát. A szellemi munkakörben dolgozók ugyanezen a napon 8-12 óra közötti időpontban, csatlakozhatnak a SZAKSZ sztrájkfelhívásához – áll a szervezet Facebook-oldalán olvasható közleményben.

A SZAKSZ 25 százalékos bérfejlesztést, vagy minden munkavállaló számára 112 500 Ft/hó alapbéremelést követel a Volánbusznál. Minden sztrájkban résztvevő munkavállalónak biztosítania kell az elégséges szolgáltatást, tehát a munkabeszüntetés alatt az elégséges szolgáltatást biztosító járatokon a munkavégzés nem szüntethető be. De így is 25 000 járat lehet érintett a sztrájkban a két nap során.

A munkabeszüntetés kapcsán a Volánbusz sajtóközleményt adott ki: a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által december 10-ére és december 11-ére tervezett két napos munkabeszüntetés kihirdetése kapcsán a Volánbusz felhívja a figyelmet, hogy a társaságnál az idei évre vonatkozóan érvényes bérmegállapodás van hatályban, amelyet a társaság vezetése maradéktalanul betartott. A Volánbusz Zrt.-nek felelős munkáltatóként szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről. 

A Volánbusz elkötelezett abban, hogy mielőbb, de legkésőbb 2024. január 20-ával lezárja a jövő évi bértárgyalásokat, és megkösse a bérmegállapodást az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. Erre tekintettel a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet advent második vasárnapján kezdődő, kétnapos munkabeszüntetését a közlekedési társaság indokolatlannak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában