Vadászat

2023.12.22. 17:30

Titokzatos csomagokat kaptak a kömlődiek

Több titokzatos csomagot adott át a napokban egy helyi vadásztársaságra hivatkozva néhány személy Dunakömlődön, amely először némi riadalmat keltett az itteniek körében. Szerencsére hamarosan kiderült, hogy egy jótékonysági akcióról van szó.

Gazsó Rita

A vadásztársaságok gyakran adományoznak vadhúst, ezzel a jótékonyság mellett a vadászok megítélésének javítása is céljuk (beküldött kép)

A napokban ijedt bejegyzés jelent meg egy dunakömlődi közösségi csoport felületén, egy hölgy azt írta, két férfi és egy nő kereste meg név szerint őt, és azt állították hogy a családsegítőtől kapták meg a nevét. Átadtak egy csomagot a dunakömlődi vadásztársaság nevében, benne egy nagy adag hússal. Átadták a csomagot és fényképet készítettek. Az illető roppant furcsának találta az egészet, úgy vélte, esetleg csalók lehetnek, ezért is kérdezte meg a zárt csoportban, hogy valaki mással is történt-e hasonló. Rövid időn belül fény derült az akció hátterére, a Dunakömlődi vadásztársaság egyik tagja ugyanis válaszolt a kérdésre.

Tizenkét rászorulót kerestek fel

Mint kiderült, a hétvégén Dunakömlődön vaddisznó hajtást rendeztek, amelyből nagyobb mennyiségű hús maradt meg. Ebből kifolyólag Haag Zoltán vadászmester a kollégáival együtt úgy döntött, hogy egy vaddisznó húsát felajánlják a dunakömlődi rászorulók, sokgyermekes családok, esetleg egyedülélők részére. Egy szociális területen tevékenykedett személytől kaptak tizenkét címet, ahová kiszállították a felpucolt, konyhakész vadhúst egy-egy csomagban. – A hús friss, ehető, és nagyon finom, tessék pörköltet készíteni belőle – írta a poszt alatt a helyi vadász, aki arról is beszámolt, hogy ezzel az akcióval hagyományt kívánnak teremteni és a tervek szerint jövő karácsonyra is szeretnének húst ajándékozni.

Nem akartak senkit megijeszteni

– A Dunakömlődi Vadásztársaság elég régóta működik a környéken, amelynek székhelye Kömlődön van, de úgy tapasztaltuk, a helyiek nemigen tudnak rólunk, alig ismerjük egymást. Azt szerettük volna, hogy a falu egy kicsit megismerjen minket, egy kicsit javítsunk a vadászok és magának a vadászatnak a megítélésén is – mesélte az előzményekről Haag Zoltán a társaság vezetője. Így jött a jótékonyság ötlete, amelyhez kapóra jött, hogy volt egy nagy társasvadászatunk így karácsony előtt. Sajnos nem tudtuk előre bejelenteni az akciót, hiszen azt sem tudhattuk biztosra, hogy sikerül-e vadat lőni.

– Nem akartunk senkit megijeszteni, higgyék el, csak a jószándék vezetett minket. Belátom, hogy így félreérthető volt, de azért sem akartunk előre szólni, mert kellemetlen lett volna, ha mégsem jön össze az ígéret – magyarázta a vadászmester.

Kapcsolatépítés a helyiekkel

Haag Zoltántól megtudtuk, a vadászat az ilyenkor szükséges vaddisznóállomány-szabályozás része volt és ha már szükséges volt megtenni, úgy gondolták, felajánlják jótékony célra. A vadhús amellett, hogy igen jó minőségű, egészséges eledel, az ára miatt a boltban nem mindenki számára vehető meg. Arra gondoltunk, hogy ezek a családok örülnének neki, ha karácsonyra vadhús kerülhetne az asztalukra – fogalmazott a vadászmester, aki a helyiekkel új alapokra helyezné a kapcsolatot.

Mint mondta a vadászokat és a falubelieket azzal is közelebb lehetne hozni egymáshoz, ha például aktívan részt vennének helyi rendezvényeken, megismertetnék az ittenieket a vadételekkel, helyes elkészítésükkel, vagy éppen természetismereti előadást tartanának gyermekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában