Vészhelyzetek

2023.12.18. 13:52

Újabb pécsi életmentő társasjáték született, az APAktiviti Light

A mindennapokban előforduló egészségügyi vészhelyzetekre fókuszál az Akut Pécs Alapítvány kiadásában decemberben megjelent APAktiviti Light társasjáték, mellyel egyaránt szólítják meg az egészségügy, az orvoslás, a baleseti ellátás iránt érdeklődőket, valamint azokat, akik játékos formában szeretnék hasznos, a mindennapokban alkalmazható életmentő tudással felvértezni magukat.

Teol.hu

Fotó: PTE

A PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztály és a 2020 óta működő, a pécsi és Pécs környéki akut ellátásra szoruló betegek ellátásának javítását, a betegelégedettség növelését célul kitűző Akut Pécs Alapítvány közreműködésében született játék legfőbb célja az alapszintű elsősegélynyújtás során alkalmazandó eljárások és ezek alapjainak elméleti és gyakorlati elsajátítása játékos formában. 

A játékmező 10 részből áll, a játékosok a mezőkön haladva kártyákat húzva válaszolnak meg elsősegély-fókuszú kérdéseket. Minden résznek saját kérdésköre van, mint például az alapszintű újraélesztés (BLS), iskola, közlekedés, otthon, utca, sürgősségi, mindezek mellett pedig szociális problémákat érintő kérdések is helyet kaptak a játékban.

Az APAktiviti Light nem előzmény nélküli: 2022 nyarán, szintén az Akut Pécs Alapítvány kiadásában jelent meg az APAktiviti, mely a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjainak elméleti, gyakorlati elsajátítását támogatja játékos formában, ugyanakkor emelt szinten. 

„A tavalyi társasjáték elsősorban a sürgősségi betegellátásban dolgozóknak szól, illetve azoknak, akik ezt tanulják, míg a 2023 végén megjelent, a PTE Általános Orvostudományi Kar és a Pécsi Gyógyszerésztudományi Kar december 12-i nyílt napján bemutatott APAktiviti Light, ahogy a neve is mutatja, picit könnyedebb, és azokat célozza, akik érdeklődnek az orvos- és egészségtudományok iránt. Emellett megszólítja a laikus elsősegélynyújtókat is, akiknek játékos formában hasznos és szó szerint életmentő tudással szolgál” – mondta el dr. Deák András Sándor, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának ápolásszakmai igazgatóhelyettese, a játék ötletgazdája. 

Szavai szerint az új társasjáték a hétköznapi szituációkra fókuszál, kifejezetten utcai, otthon, a háztartásban előforduló eseteket felvonultatva, rámutatva arra is, hogy milyen esetekben érdemes keresni a háziorvost, mikor – és hogyan – kell mentőt hívni, és mikor szükséges a sürgősségi segítségét igénybe venni.

Fotó: PTE

„A játék megalkotásakor olyan problémakörökre is figyelemmel voltunk, melyek kifejezetten a fiatalokat érintik: kábítószerhasználat, nikotinpárna-használat, szexuális úton terjedő betegségek. Ezen témában is találkozhatunk a játék során megoldandó szituációkkal” – tette hozzá dr. Deák András.

„Munkatársaimmal arra törekedtünk, hogy a sürgősségi ellátás mindennapjaival kapcsolatos anomáliákra is megpróbáljuk felhívni a figyelmet. Sajnos a lakosság egészségértése nem túl jó, így kérdéseink közt szerepelnek olyanok, amik arra fókuszálnak, hogy mikor keressük fel a sürgősségi ellátást, mikor forduljunk háziorvoshoz, mikor az ügyelethez. Mivel a társasjáték elkészítésében a legnagyobb segítséget a PTE ÁOK Dékáni Hivatalától kaptuk érthető, hogy a PTE orvoskarával kapcsolatban, arra vonatkozóan is fogalmaztunk meg kérdéseket. Bízunk abban, hogy a társasjáték célközönsége hasznosnak és érdekesnek találja munkánkat” – nyilatkozta az APAktiviti Light kapcsán dr. Kanizsai Péter László, a PTE KK Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának tanszékvezetője, a társasjáték szakmai lektora.

A mintegy 1000 példányban készült társasjátékot a folytatásban eljuttatják az ország középiskoláiba, emellett készül egy angol nyelvű verzió is belőle.

Az APAktiviti Light az Akut Pécs Alapítványtól megvásárolható, megrendelésére az [email protected] email-címen van lehetőség. A befolyt összeg az Akut Pécs Alapítvány működését támogatja.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában