Malenkij robot

2024.01.02. 10:07

A Bátaszékről elhurcolt svábokra emlékeztek

Szombaton este a bátaszéki II. Géza Gimnáziumnál gyűltek össze azok a helyiek, akik azokra a német nemzetiségű emberekre emlékeztek, akiket malenkij robotra köteleztek.

Mauthner Ilona

Fotó: Facebook/BátaszékMost

A második világháború vége felé Magyarországon a német nemzetiséghez való tartozás elégnek bizonyult arra, hogy büntetésül közmunkára, közismert nevén malenkij robotra kötelezzenek és hurcoljanak el fiatal nőket és férfiakat – írja a BátaszékMost. Az Ideiglenes Nemzetgyűlés és az Ideiglenes Nemzeti Kormány 1944. decemberi létrejötte után, de még a fegyverszüneti egyezmény aláírása előtt jelent meg a szovjet hadsereg közmunka megszervezéséről szóló parancsa. Hatálya kiterjedt az összes német származású munkaképes személyre. 

Bátaszékről 186 nőt és férfit vittek a Szovjetunióba, munkatáborba. Közülük – a többnapos bajai várakozást kihasználva – 11 embernek sikerült megszöknie. A szerelvény január 6-án indult el Bajáról és 23-án érkezett az elhurcoltak állomáshelyére. A közel három évig tartó kényszermunkából 1947. október 28-án a túlélők betegen tértek haza, 56-an azonban már nem érték meg ezt a napot. 

Erre a szomorú eseményre emlékeztek a Német Egyesület és a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai a II. Géza Gimnázium falán lévő emléktáblánál. A megjelenteket Schmidt László, a német egyesület elnöke köszöntötte, majd Wittendorfer Ildikó versfelolvasása után dr. Béres Judit alelnök beszélt röviden az eseményekről. 

A program az emléktábla megkoszorúzásával és mécsesgyújtással ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában