Kutatás

2024.01.13. 21:46

A kutyás fiatalokra nem hat a januári depresszió?

Kevesebb szorongás, jobb mentális állapot, pozitív életszemlélet: így vághatnak neki ennek az évnek az Y generáció (azaz a 25-35 éves korosztály) azon szingli tagjai, akik a mindennapjaikat egy kutyával osztják meg – derült ki az ELTE TTK munkatársai által végzett felmérésből.

Teol.hu

A húsvéti esetleges túlevés a kutyákkal, macskákkal is előfordulhat (Illusztráció: Shutterstock)

A kutatás a Cofidis hitelintézet Kutyaszemmel program támogatásával valósult meg. Egy másik reprezentatív kutatás szerint bár megéri az érzelmi támogatást nyújtó házikedvencekről gondoskodni, nem olcsó mulatság, hiszen egy átlagos magyar gazdi legalább évi 190 ezer forintot költ a kutyájára.

Az ember és kutyája közötti kötelék mentális jólétre való hatását vizsgálták1 az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Lendület Társállatok Kutatócsoport szakemberei: egyedülálló, fiatal felnőttek körében keresték a választ arra, vajon befolyásolja-e mentális és szociális jóllétüket a társállattartás.

Érzelmi stabilitást adnak

Az eredmények alapján igencsak előnyös helyzetben vannak az otthonukat kutyával megosztó szinglik azokhoz képest, akiknek nincs társállatuk. A Kutyaszemmel program által is támogatott felmérés szerint ezek a gazdik pozitívabban állnak az élethez: kevésbé érzik magukat magányosnak, elégedettebbek a helyzetükkel, és jobbnak értékelik a mentális állapotukat, mint kutyát nem tartó társaik.

A kutya és az ember közötti szoros kapcsolat előnyei egyértelműen megjelennek a válaszadók érzelmi kiegyensúlyozottságában is. A négylábúak társaságát élvező szinglik úgy vélik: érdemes élni és értékesnek is tartják az életüket, valamint ritkábban tapasztalnak magukon olyan negatív érzéseket, mint például a rosszkedv, az elkeseredés, a szorongás vagy a depresszió.

Egyre többet költenek rájuk

Ezeket az eredményeket megerősíti a Cofidis Kutyaszemmel program saját reprezentatív kutatása is. A magyarok fele úgy gondolja, hogy kutyával könnyebben megy a kapcsolatteremtés másokkal, 55 százalékuk szerint egy négylábúval egyszerűen jobb az élet, 67 százalék pedig azt vallja, egy kutyával kevésbé érzi magát magányosnak az ember. A felmérés szerint jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük pedig egy kutyáról gondoskodnak. A gazdik szerint egy kutya etetése havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintba kerül. A felszerelés, higiéniai ellátás, általános állatorvosi költségek pedig összesen kb. 47 ezer forintot emésztenek fel éves szinten. A hitelintézet ugyanezen kérdéseket vizsgáló 2018-as kutatásával összevetve jól látszik: a gondoskodással kapcsolatos költségek terén közel 33 százalékos emelkedés volt tapasztalható 5 év alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában