Gyertyagyújtás

2024.01.07. 12:26

A madéfalvi veszedelemre és a doni áttörésnél elesettekre emlékeztek Kakasdon

Meghitt ünnepség keretében emlékeztek a sok évvel ezelőtt, januárban elesett kakasdiakra a madéfalvi veszedelem és a doni áttörés évfordulóján a helyiek szombaton.

Gazsó Rita

A kakasdiak megemlékeztek a helyi áldozatokról.

Fotó: Mártonfai Dénes

A Madéfalvi veszedelem 260. évfordulójára és a Don-kanyarban elesett honfitársainkra emlékeztek a kakasdiak szombat este a helyi székelykapunál és a doni emlékműnél.

– Az 1764-es madéfalvi esemény meghatározó volt a székelység, ezen belül a bukovinai székelység életében, történelmében. Fájlaljuk, hogy ilyen véres esemény vezetett ahhoz, hogy ez a népcsoport megszülessen, ugyanakkor nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Bukovinából származunk. Az őseink az 1900-as évek elején telepedtek le Bácskában, majd újabb telepítés következtében kerültek erre a környékre, Baranyába, Bács-Kiskunba, Tolnába, ezen belül éppen Kakasdra – fogalmazott az ünnepség apropóján Fábián Elvira Mária, kakasdi önkormányzati képviselő. 

– Azok, akik a megemlékezésre összejönnek, rokoni szállal vagy érzelmileg kötődnek ehhez a két eseményhez. A Don kanyarban elesettek, elhurcoltak között is lehettek kakasdiak, ezért is emlékeztünk rájuk az első és második világháborús emlékműnél – mondta az ünnepség előzményeiről a megemlékezés háziasszonya. 

Gyertyagyújtás, közös ima a Don-kanyarban elesettekért

A Sebestyén Ádám Székely Társulat által szervezett kettős megemlékezés kora este a háborús emlékműnél kezdődött. Mint megszokott, január 12-éhez, a doni áttörés évfordulójához kötődően a Don kanyarban elesettek emlékére minden évben gyertyát gyújtanak a kakasdiak is, amelyet a madéfalvi veszedelem emlékünnepségével közösen tartanak.

Ezzel egyszerre emlékeznek a januárban elesettekre. Idén a szervezők jó része Madéfalvára, az ottani ünnepségre utazott, így ők ezúttal nem lehettek jelen a kakasdi megemlékezésen. 

Így például Sebestyén Lajos, helyi lokálpatrióta, a Sebestyén Ádám Székely Társulat tagja sem, akinek az emlékműnél a doni eseményekről írt gondolatait a jelenlévők tolmácsolták a résztvevőknek. Beszédében mindazokra emlékeztetett, akik életüket adták a hazáért, majd ezt követően gyertyát gyújtottak és elmondtak egy közös imát az áldozatokért. 

Fiatalok, idősek egyaránt emlékeztek

A kakasdi székelykapunál szintén meghitt ünnepség következett, ahol a 260 évvel ezelőtt, január 7-én történt Madéfalvi veszedelemre emlékeztek a kakasdiak. Itt ismét Sebestyén Lajos beszédet olvasták fel, aki a madéfalvi gyászos események előzményeiről és hatásairól szólt, és hasonlóképpen gyertyagyújtás, majd közös ima zárta az emlékezést, amelyen ezúttal is idősek és fiatalok egyaránt részt vettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában