Paks

2024.01.24. 14:00

Az idei tervek középpontjában a családokat érintő fejlesztések állnak

Néhány hete zárult az előző esztendő, de lassan az önkormányzati ciklus végéhez is érünk, így Szabó Péterrel, Paks polgármesterével a tavalyi év mellett az utóbbi öt esztendő legfontosabb történéseiről, nehézségekről, örömökről, eredményekről és persze a jövőbeni terveikről is beszélgettünk.

Gazsó Rita

Szabó Péter sikeresnek nevezte a most záruló ötéves önkormányzati ciklust

Fotó: Molnár Gyula

– Mindenki által ismert, hogy a covid-járvány hatásai milyen nehézségeket okoztak, majd amint az véget ért, 2022 februárjában kitört a szomszédban az orosz-ukrán háború, amely magával hozta az energiaválságot és az inflációt, amely szintén megviselte az önkormányzatunkat. Azt mondják, hogy ebből egy is sok lett volna és gyorsan magával sodorhatta volna városunkat, de mégsem így történt.

Talpon maradtunk, amely köszönhető az együttműködésnek, összefogásnak és annak a szigorú és következetes gazdaságpolitikának, amelyek biztosították, hogy a 2022-es, 2023-as költségvetésünk ne boruljon fel és a 2024-es büdzsénk is stabil lábakon álljon – összegezte az utóbbi éveket leginkább jellemző eseményeket Szabó Péter.  

Komoly fejlesztések történtek az utóbbi években

A nehézségek mellett a városvezető beszélt azokról az eredményekről, elismerésekről is, amelyekre különösen büszke. A fejlesztések között említette meg a lakótelepi központi park teljes rekonstrukcióját, amely 2,1 milliárd forintból valósult meg és segítségével egy 21. századi teret sikerült létrehozni, valamint a lakótelepi, régi tömbbelsők korszerűsítését közművestől, burkolatostól az új játszóterek kialakításáig, avagy a közösségi terek, utcák felújítását.

Példaként a Szentháromség teret, illetve a Duna-part sétányának megszépítését, pontosabban annak első ütemét hozta fel. – Utóbbi régi álma volt a paksiaknak, amelyet szeretnénk folytatni – tette hozzá. Szabó Péter szintén komoly sikernek tartja, hogy az elmúlt években megújult a közösségi közlekedés, amelynek eredménye, hogy a tömegközlekedésben kizárólag elektromos eszközöket használnak. 

Rangos szakmai díjakkal ismerik el munkájukat

Eredményeiket nem csak helyben ismerik el: tavaly több rangos szakmai díjat is átvehettek. Így például a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny első helyezését a 30 ezer fős települések mezőnyében, amely a virágosítás mellett díjazta a parkok kialakítását, a játszóterek, pihenőhelyek gondozását is.

A paksi vezetés munkájának elismeréseként szintén tavaly kapta meg a város a Kamaszbarát-, a Klímabarát és a Családbarát Önkormányzat díjat, a Paks a Holnap városa elismerést, amellyel az innovatív, környezetbarát beruházásokat, így az elektromos közösségi közlekedés kialakítását, kerékpárutak kiépítését, faültetéseket, az intézmények energiaellátásában a megújuló energia egyre nagyobb arányát díjazták. 

A városvezető szerint sikeres önkormányzati ciklust zártak

A polgármester beszélt a három városmarketing gyémánt-díjról is, amelyet hasonlóképpen az elmúlt évben kapott meg a város: a Paksi BorBála, a TraffiPaks mobilapplikáció, valamint a TelePaks helytörténeti magazinja, Az eltűnt városkép nyomában nyerte el a rangos elismerést. A legfrissebb, már idei elismerést a napokban kapta meg Paks, amelynek értelmében a lakosságszám arányában az agglomerációt leszámítva a legfejlettebb település lett a hazai mezőnyben. Mindezeket összefoglalva Szabó Péter úgy fogalmazott, hogy nagyon jó, sikeres önkormányzati ciklust zárnak Pakson, 20-22 milliárd forintnyi összegből gazdálkodhattak minden évben. Az új esztendőben, mint mondta, ez 17-18 milliárd forint lehet, az adóbevételekkel, állami támogatással együtt.

Természetesen a Paks II-es bővítés is terítékre került a beszélgetésünk során. – Paks számára nincs alternatívája az erőmű bővítésnek – erősítette meg Szabó Péter a korábban elmondottakat. A Roszatom vezérigazgatója többször is járt az atomvárosban az utóbbi hónapokban, legutóbb november közepén, amikor a helyi vezetéssel egyeztettek és aláírták a következő évekre vonatkozó ütemervet. Ehhez kapcsolódóan egy 40 milliárdos városfejlesztési tervcsomagot készített Paks, amely a következő időszak az atomerőműépítéssel párhuzamos fejlesztéseit tartalmazza. 

Készen állnak a nagyszabású tervek 

A paksi polgármester szerint mindent megtesznek azért, hogy a várost infrastrukturális és mindenféle tekintetben felkészítsék arra, hogy az ideérkező munkavállalókat fogadni tudják. Megfelelő nagyságú források birtokában néhány hónap alatt el tudják indítani, hogy csak a legfontosabbakat említsük, a fő utca teljeskörű felújítását, a Csengey Dénes Kulturális Központ teljeskörű korszerűsítését, bővítését, folytatni a Duna-part rehabilitációját, a Gyógyászati Központ fejlesztésének harmadik ütemét.

Szabó Péter a legközelebbi tervekről is szólt, amelynek középpontjában a családokat érintő fejlesztések állnak. – A Családbarát Önkormányzat elismerés kötelez bennünket, ennek szellemében tervezünk idén és a későbbiekben is több olyan beruházást megvalósítani, amelyek a családok által használt közösségi terek fejlesztését tűzi ki célul. Ilyen például a kresz park sportpályájának, illetve az ürgemezei futópályának a teljeskörű felújítása, további interaktív játszóterek kialakítása, valamint a strand nagymedencéjének korszerűsítése az idei szezon elejére.

A volt képtár épületét is szeretnénk a december közepe óta nagy sikerrel működő jégpálya bezárása után olyan funkciókkal megtölteni, amely a családok érdekeit szolgálja – mondta a részletekről a városvezető, akitől megtudtuk, hogy Pakson lesz még úgynevezett pumpapálya és természetesen folytatódnak a megszokott nagyszabású rendezvények, koncertek is. 

A híd, amely összeköt 

Fontos esemény lesz az idei évben, amikor tavasszal elkészül és átadják a Kalocsa-Paks hidat, amellyel kapcsolatban Szabó Péter úgy fogalmazott: szeretnék ha a híd kulturális és gazdasági értelemben is összekötné városukat Kalocsával és a többi túloldali településsel egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában