Ünnepnapok

2024.01.02. 11:30

Bőséggel hoz hosszú hétvégéket a 2024-es esztendő

Hatnapos hosszú hétvége is vár ránk 2024-ben. De három és négy naposból is összesen fél tucatnyi lesz idén. Mutatjuk, melyik hétvégéken pihenhetünk többet a megszokottnál az idei esztendőben.

Bencze Péter

Illusztráció.

Jó hír, hogy az idei évben több ünnep is hétköznapra esik majd, ez pedig azt jelenti, hogy bőven jutnak az esztendőre hosszú hétvégék. Az elsőre rögtön a 2024 legelején sor is került: január elseje ugyanis hétfői nap volt. Az előttünk álló év utolsó hetén pedig hat pihenő- mellett mindössze egy munkanap vár majd ránk, december 30-án.

A következő, három napos hosszú hétvégét a március 15-i nemzeti ünnep hozza el idén. A forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulója ugyanis péntekre esik. Így aznap a legtöbbeknek már nem kell a munkahelyükre bemenniük.

Az első, négy napos hosszú hétvége pedig húsvétkor vár ránk. A kereszténység egyik legfontosabb hagyománya úgynevezett mozgóünnep, ezért nincs fix dátuma, minden évben máskor tartják. Idén – az esztendő viszonylag korai szakaszában – március 29-én kerül sor nagypéntekre. Így húsvét hétfőig, vagyis április elsejéig több, mint fél hétnyi, egészen pontosan négy nap pihenő idő vár majd a legtöbbekre.

Május második felében aztán újabb három napos hosszú hétvégével számolhatunk. Pünkösdhétfő ugyanis május 20-ra esik. Így akkor szombat és vasárnap mellett a hét első munkanapján is otthon maradhatunk.

Hatnapos hosszú hétvége vár ránk az év második felében

Pünkösdöt követően hónapokig nélkülöznünk kell a hosszú hétvégéket. Egészen augusztusig, az államalapítás ünnepéig. Akkor viszont rögtön négy nap pihenőidő is vár ránk. Huszadika idén egy keddi nap lesz, viszont emiatt tizenkilencedikén is szabadnappal számolhatunk. Vagyis szombattól egészen keddig maradhatunk otthon.

Mindenszentek, vagy ahogy keresztény kultúrkörben hívjuk, az üdvözült lelkek emléknapja a hagyomány szerint minden esztendőben november 1. Idén ez a dátum péntekre esik, így a következő három napos munkaszüneti időszak az év tizenegyedik hónapjának elején – november 1-2-3 – vár ránk.

A karácsonyi három napos időszak 2024-ben keddre, szerdára, és csütörtökre esik. December 24., szenteste ugyan nem lesz munkaszüneti-, csak pihenőnap, de vélhetően a legtöbben már ekkorra is szabadságot vesznek ki. Szintén pihenőnap lesz december 27., vagyis péntek. Így ebben az időszakban, december 24. és december 29. között a legtöbben otthon lesznek, nem kell bemenniük a munkahelyükre. Vagyis a karácsony 2024-ben hatnapos hosszú hétvégét hoz majd.

Szilveszterezni idén, december 31-én kedden indulhatunk, így a következő év első napja szerdán vár majd minket.

Több, egy napos munkaszüneti időszak is lesz idén. Május elseje hagyományosan a munka ünnepe, ami egy szerdai nap lesz. Így akkor nem dolgozunk. Szintén szerdára esik október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének emléknapja. A legtöbbeknek akkor sem kell majd munkával foglalkozniuk.

Augusztus harmadika, szombat viszont áthelyezett munkanap lesz. Ekkor, ugyanúgy, mint a december hetedikei és tizennegyedikei hétvégénk is csak egy napos lesz.

2024 tehát szép számmal tartogat hosszú hétvégéket: négy három, és kettő négy napos is vár ránk. Ráadásul a karácsonyi időszakban és a két ünnep között hat napot pihenhetnek majd a legtöbben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában