Megemlékezés

2024.01.07. 17:16

Csaknem két évtizede találkoznak Wass Albert szobránál

Születésének 116. és köztéri szobra felállításának 19. évfordulóján Wass Albertre emlékeztek Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban és a mellette álló szobornál a Wass Albert Törzsasztal tagjai és a helyiek.

Gazsó Rita

Csaknem két évtizede találkoznak Wass Albert szobránál

Fotó: Máté Réka

Az emléknap a Wass Albert meseillusztrációs rajzpályázat alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitójával és a díjkiosztó ünnepséggel kezdődött a művelődési központban, ahol szinte megtöltötték az aulát a pályázó gyermekek, kisebbek és nagyobbak, valamint családtagjaik. 

Rekordszámú fiatal nevezett be a rajzpályázatra

Az ünnepség a Bartók Béla AMI zenész növendékeinek műsorával indult, akik többféle csárdást, például székit és magyart is előadtak. A díjkiosztó ünnepségen elhangzott, immár 19 éve invitálják a diákokat közös alkotásra. A verseny szervezői megköszönték a pedagógusoknak, hogy a rajzolás örömét és Wass Albert műveit továbbra is előszeretettel osztják meg a diákokkal a csoportos foglalkozásokon és a tanórákon egyaránt.

Talán ennek is köszönhető, hogy az idei évben rekordszámú, 267 alkotás érkezett a pályázatra, amelyeket Wass Albert Emese álma című mondája, valamint a Tavak és erdők könyve 6. meséje ihletett. A gyönyörű rajzokból és festményekből rendezett kiállítást Szabó László, a Wass Albert Törzsasztal egyik alapító tagja nyitotta meg. 

Wass Albert munkásságának ma is létjogosultsága van 

– Óriási öröm mindannyiunk számára, hogy részesei lehetünk ennek a gyönyörű kiállításnak és nem utolsó sorban annak, hogy az ablakon túl áll Wass Albert szobra, amely az értékközpontú irodalom emlékműve is lehetne. Ez a 267 beérkezett pályamű, az hogy ennyi fiatal, alsó- és felsőtagozatos diák, illetve középiskolás vette a fáradtságot arra, hogy meghallgassa, elolvassa ezt a mondát és a mesét, majd a hozzá legközelebb álló gondolatokat rajz formájában papírra vesse, igazolja azt, hogy ennek az irodalomnak ma is van létjogosultsága – hangsúlyozta Szabó László, aki eredményes munkát, sok sikert és díjat kívánt a résztvevőknek, valamint sok-sok olvasmányt, Wass Albert művei közül.

Ezt követte a díjátadó. A 267 nevező közül az alsó tagozatosok mezőnyéből az első helyet Sebestyén Romina Kamilla nyerte el, a második helyezett Ondrusek Zoé, a 3. pedig Apaczeller Botond lett. A felső tagozatosok közül Horváth Viktória munkáját értékelte a legjobbnak a zsűri, a második helyezést Re Yongkai, míg a harmadikat Fenyvesi Geszte Csenge vehette át. A középiskolás korosztályból Kerekes Kata végzett az élen, a második helyet Nyárádi Kincső, a harmadikat pedig Hoffmann Botond érte el. Az alsó tagozatos korosztályban 19, a felsőtagozatos korosztálynál 10, a középiskolások közül egy különdíjat osztottak ki. 

Akik számára igazodási pont az író

A kiállítás megnyitóját követően koszorúzással egybekötött megemlékezés következett Wass Albert szobránál, ahol Kovács Gábor helyi, közismert zenész, a Wass Albert Törzsasztal alapító tagja mondott beszédet, visszaemlékezve arra, felnőtt fejjel hogyan találkozott, ismerkedett meg az íróval a könyvein keresztül. Mára, mint mondta, a könyvespolcán az írónak szinte valamennyi műve, regénye, kisregénye, verseskötete ott van. 

– Számomra Wass Albert egy igazodási pont és egy igazolás az addig eltelt életemre, amíg meg nem ismertem őt. Azóta egyfajta tartást ad, van mihez igazítanom gondolataimat, életemet, másokhoz való viszonyomat – mondta az íróhoz fűződő „kapcsolatáról" Kovács Gábor, akitől megtudtuk, a szoborállítás előtt nem sokkal már létezett a Wass Albert Törzsasztal, ahol hétfő esténként összejönnek egy beszélgetésre a tagok.

A szobor felállítása, ahogy fogalmazott, kalandos volt, telis-tele regénybe illő fordulatokkal. A család részéről feltétele volt egyebek melett, hogy az író születésnapján évente emlékezzenek meg itt róla. Azóta minden esztendőben összegyűlnek a művelődési központ mellett, Kolozsy Sándor szobránál. Az ünnepség a beszédet követően koszorúzással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában